Sistemde geçirilen süre açısından kamu ve özel hastane performanslarının karşılaştırılması: Çankırı ili örneği
A comparison of performances of public and private hospitals in the view of time spent in the system: Example of province of Çankırı
  1. Tez No: 294086
  2. Yazar: BİLGEHAN TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT MUSTAFA KUTLUTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, İstatistik, İşletme, Hospitals, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuyruk Teorisi, Bekleme Hattı, Hastane, Hizmet Performansı, Queue Theory, Waiting Line, Health Sector, Service Performance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Son yıllarda sağlık hizmetleri, dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye'de olumlu bir ivme kazanmıştır. Bu durum, kişilerin sağlık hizmetine olan güvenlerini ve buna bağlı olarak taleplerini arttırmış, bu bağlamda gelinen noktanın hastanelerin hizmet performansları üzerine etkisi daha çok önem kazanmıştır. Bu noktadan yola çıkılarak yapılan çalışmada, hastanelerin hizmet performansları kuyruk teorisi performans ölçekleri ile değerlendirilmiştir. Kuyruk teorisi ya da bekleme hattı sistemleri olarak adlandırılan yöntem yöneylem araştırmasının bir kolu olup kuyruk sistemlerinin matematiksel modellerle incelenmesini ele alır. Bu bağlamda, Çankırı İli Merkez'de bulunan Çankırı Devlet Hastanesi ve Çankırı Özel Karatekin Hastanesi kuyruk teorisi modellerinde kullanılan performans değerlendirme ölçütleri ile poliklinikler (KBB, Dahiliye, Çocuk Hastalıkları, Kadın ve Doğum) bazında karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak sistemde bekleme süreleri, Özel Karatekin Hastanesi'nde Devlet Hastanesi'ne oranla daha fazladır. Etkinlik (trafik yoğunluk ya da kullanım) oranları ise her iki hastanede de yaklaşık %89 seviyesindedir.
Özet (Çeviri)
The health services have gained positive acceleration in Turkey in parallel with recent developments in rest of the world. This fact has increased confidence of people to health services and thus, has increased their demand for it. Therefore, impact of the point where we stand on the service performance of hospitals has gained importance. Moving from this point, in this study, performances of hospitals are evaluated by employing queue theory scales and two hospitals in the center of Çankırı province (State Hospital and Karatekin Hospital) are assessed on the basis of polyclinics (Ear, Nose & Throat, Internal Medicine, Women Services, Pediatrics) by using the system performance evaluation standards used in queueing theory (waiting lines) models and they are compared with each other. As a result, it is found that the waiting time in state hospital is greater compared to Karatekin hospital. Looking at efficiency rates, both of the hospitals are approximately at 89%.