Lise öğrencilerinde öfke ifade tarzları, benlik saygısı ve siber zorbalık ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of anger expression styles, self- esteem and cyber bullying among high school students
  1. Tez No: 679218
  2. Yazar: BETÜL GÜLDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Zorbalık, Benlik Saygısı, Öfke İfade Tarzları, Cyber Bullying, Self-Esteem, Anger Expression Styles
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı akran zorbalığının yeni yüzü olarak görülen ve alan yazın içinde zaman içinde ilişkili çalışmaların gün geçtikçe artmaya başladığı konulardan biri olan siber zorbalığın, çalışma kapsamında ilişkili olduğu düşünülen benlik saygısıyla ve öfkenin ifade ediliş tarzıyla incelenmesidir. Çalışma, Bursa ili Mudanya ilçesine bağlı özel bir Anadolu – Fen lisesindeki 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinden oluşan 250 kişilik bir örneklem grubuyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemi, 119 kız öğrenci (%47,6) ve 131 erkek öğrenciden (%52,4) oluşmaktadır. Çalışmaya katılan öğrencilerden 110 tanesi (%44,0) 9.sıınıf, 83 tanesi (%33,2) 10. Sınıf ve 57 tanesi (22,8) 11. Sınıfta okumaktadır. Çalışmada, öfke ifade tarzlarını ölçmek için Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği (SÖÖİTÖ); benlik saygısını ölçmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve siber zorbalık düzeyini ölçmek için Siber Zorbalık Ölçeği (SZÖ) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, öfke ifade tarzlarından olan öfke içe vurumda, kız öğrencilerin erkek öğrencilerden anlamlı şekilde farklılaştığı görülmektedir. Benlik saygısının ise cinsiyet değişkenine göre erkeklerde daha yüksek olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca öfke içe vurum ve benlik saygısı ilişkisinde benlik saygısının düşük olması, öfke içe vurum düzeyini artırmaktadır. Benlik saygısının aynı zamanda siber zorbalığı da etkilediği bulgulanmıştır; buna göre yüksek benlik saygısı siber zorbalığın daha çok sergilenmesini beraberinde getirmektedir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, Siber Zorbalık Ölçeği ile öfke dışa vurum puanı arasında zayıf - orta düzeyde pozitif, öfke içe vurum puanı ile ise zayıf düzeyde pozitif, istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar mevcuttur. Öğrencinin erkek olması durumunda ise, Siber Zorbalık Ölçeği puanı artma yönünde değişmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine cyberbullying, which is seen as the new face of peer bullying and which the related studies in the literature have started to increase day by day, with the self-esteem and expression of anger, which are thought to be related to the study. The study was carried out with a sample group of 250, consisting of 9, 10 and 11th grade students in a private Anatolian - Science High School in Mudanya district of Bursa. The sample of the study consisted of 119 female students (47.6%) and 131 male students (52.4%). Of the students participating in the study, 110 (44.0%) are in 9th grade, 83 (33.2%) are in 10th grade and 57 (22.8 %) are in 11th grade. In the study, Constant Anger-Anger Expression Style Scale (CAAESS) was used to measure anger expression styles; Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) was used to measure self-esteem and Cyber Bullying Scale (CBS) was used to measure the level of cyberbullying. According to results of the study, it is observed that women differ meaningly from men in anger-in expression, which is one of the anger expression styles. It is found that by the gender variable, self esteem is higher in men. In addition, in the relationship of anger-in and self-esteem, low self-esteem increases the level of anger-in. Self-esteem has also been found to affect cyberbullying; Accordingly, high self-esteem brings about more exhibit of cyberbullying. There are statistically significant weak-moderate positive correlations between Cyber Bullying Scale and anger-out expression score, and weak positive correlations between anger-in expression score.