3201 sayılı Kanun kapsamında yurt dışı hizmet borçlanması
Foreign service debt within Law no. 3201
  1. Tez No: 679241
  2. Yazar: TUĞÇE YABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL YUVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yurt Dışı Hizmet Borçlanması, Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri, Sigortalılık Statüsü, Sigortalılık Başlangıç Tarihi, Kısa Süreli Çalışma, Foreign Service Debt, Social Security Agreement, Insurance Status, The Beginning of Insurance, Short-Term Employment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Türk vatandaşlarının 1960'larda iş gücü anlaşmaları ile başlayan göç süreci başka sebeplerle de devam etmiştir. Günümüzde 6.5 milyonu aşkın Türk vatandaşı yurt dışında yaşamaktadır. Türkiye'ye dönen bu vatandaşlar, Türkiye'de aylık bağlanması için gerekli şartları sağlayamadıklarında sosyal güvenceden yoksun kalmaktadırlar. Anayasanın 2. maddesi gereği sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, yine Anayasa'nın 60 ve 62. maddeleri gereği yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına sosyal güvenlik hakkı sağlanması için özel tedbirler almakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü yerine getirmek için iki veya çok taraflı sosyal güvenlik sözleşmeleri akdedilmiştir. Ancak bunun yanında iç mevzuatta da ilk olarak 2147 sayılı Kanun, akabinde 3201 sayılı Kanun yayımlanmıştır. 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun ile Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlere, yurt dışında Türk vatandaşı olarak geçirilen 18 yaşını doldurduktan sonraki sigortalılık sürelerini, sigortalılık süreleri arasında yahut sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik sürelerini, ev kadını olarak geçirilen süreleri borçlanma yolu ile değerlendirme hakkı tanınmıştır. Uygulamadaki sorunları gidermek için 3201 sayılı Kanun'da çok sayıda değişiklik yapılmıştır. Tezimizde özellikle son kanun değişikleri sonucunda güncel mevzuat, sosyal güvenlik sözleşmeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu genelgeleri, doktrin ve yargı kararları ışığında yurt dışı hizmet borçlanması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The immigration process of Turkish citizens started in the 1960s with labor agreements. Today, over 6.5 million Turkish citizens live abroad. These Turkish citizens can't provide the grant pension's conditions in Turkey and they are deprived of social security. Due to Article 2nd of Constitution of the Republic of Turkey, Republic of Turkey is a social state of law. Also, according to Article 60th and 62nd of Constitution of the Republic of Turkey, Turkey must take special precautions to provide social security rights to Turkish citizens living abroad. Bilateral or multilateral social security agreements have been signed to fulfill this obligation. Besides this, first the Law No. 2147 and then the Law No. 3201 were published in the domestic legislation. With the Law No. 3201, Turkish citizens and persons who had been Turkish citizens by birth but lost their citizenship by obtaining renunciation permit has been given the right to evaluate, as a Turkish citizen, their abroad periods which are insurance periods after reaching the age of 18, periods of unemployment up to one year each between or at the end of insurance, periods spent as a housewife. Many changes have been made in the Law No. 3201 in order to eliminate the problems in practice. In our thesis, foreign service debt has been examined in the light of current legislation, especially as a result of the recent law changes, and social security agreements, Social Security Institution's circulars, doctrine and jurisprudence.