Emine Işınsu'nun tiyatrolarına zaman, mekân ve karakter bağlamında anlatıbilimsel bir bakış
A narratological approach to Emine Isinsu's theaters in the context of time, space and character
- Tez No: 679334
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Emine Işınsu, Tiyatro, Anlatıbilim, Türk Edebiyatı, Emine Isinsu, Theater, Narratology, Turkish Literature
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Roman ve öyküde başlayan anlatıbilimsel incelemelerin başta Avrupa'da olmak üzere yaygınlaştığı bir dönemde, anlatıbilimsel inceleme metotları Türkiye'de kendini geç de olsa göstermeye başlamıştır. Ancak yapılan incelemeler genellikle roman ve öykü türü ile sınırlı kalmıştır. Çalışmamızın amacı, tam da bu noktadaki sınırları kaldırabilme gayretiyle, roman ve hikâye dışında bir tür olan tiyatro türünde de anlatıbilimsel inceleme yöntemlerinin uygulanabilirliğini ispat etmektir. Çalışmamız kapsamında, Türk edebiyatında yazdığı eserlerle özellikle Balkan Türklerinin yaşadığı zorlukları kaleme alan, onların duygularına ve çektiği sıkıntılara eserlerinde sıkça yer veren Emine Işınsu'nun Bir Yürek Satıldı, Bir Milyon İğne, Ne Mutlu Türküm Diyene ve Göçmen Yusuf adlı oyunları anlatıbilimsel inceleme metotlarına göre incelenmiştir. Çalışmamıza Emine Işınsu'nun tiyatrolarının örneklem olarak seçilmesinin altında yatan temel neden, romanlarıyla Türk edebiyatında ses getirmiş, özellikle milliyetçi ve muhafazakâr çevrenin önemli kalemlerinden olan yazarın, diğer eserlerinin gölgesinde kalan tiyatrolarını çalışmamızla birlikte bilimsel literatür vitrinine taşıma arzusudur.
Özet (Çeviri)
At a time when narratological studies that have began in novels and stories became widespread, especially in Europe, the methods of narratology have began to show themselves in Turkey, albeit late. However, reviews have been generally limited to the novel and story genres. The purpose of our study is to prove the applicability of narratological analysis methods in the genre of theater, which is a genre other than novel and story, to remove the boundaries at this point. Emine Isinsu wrote about the difficulties experienced by the Balkan Turks and frequently included their feelings and troubles in her works written in Turkish literature. Bir Yürek Satıldı, Bir Milyon İğne, Ne Mutlu Türküm Diyene and Göçmen Yusuf are the theater plays of Emine Isinsu that have been analyzed according to the methods of narratology in this thesis. The main reason underlying the selection of Emine Isinsu's theaters as a sample for our study is the desire of the author to bring her theaters overshadowed by her other works to the scientific literature showcase with this study. Because Emine Isinsu has made an impact in Turkish literature with her novels and is one of the important writers of the nationalist and conservative circles.