19. ve 20. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde yaşanan salgın hastalıkların mekteplere etkileri
The effects of the epidemic diseases in the Ottoman State in the 19th and 20th centuries on schools
- Tez No: 679355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE GÜMÜŞSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Mektep, Çiçek, Salgın Hastalık, Kolera, Kızamık, Ottoman, School, Flower, Epidemic, Cholera, Measles
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Salgın hastalıklar, dünyada olduğu gibi ticaret yolları güzergâhında bulunan Osmanlı coğrafyasında her daim ciddi derecede tahribatlara neden olmuştur. Özellikle 19. yüzyılda ortaya çıkan kolera salgını ve çiçek hastalığı Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde etkili olarak insanların yoğun bulunduğu alanlarda pek çok kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir. Kalabalık ortamların başında gelen mektepler de salgın hastalıkların etkili olduğu yerlerdendir. Devlet bu kurumlardaki hastalığı yok etmek veya hastalığın yayılmasına engel olmak amacıyla nizamnameler çıkararak birçok tedbirin alınmasını sağlamıştır. Tedbirlerin başında mekteplerin tatil edilmesi gelmektedir. Kolera, çiçek, kızamık, kabakulak ve kuşpalazı gibi hastalıklar görüldüğünde nizamnamede belirlenen zamana göre tatil kararı alınmış ve bu tatil zamanı içerisinde mekteplerin temizlik faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Bu arada belediye idaresi tarafından görevlendirilen tabipler tarafından talebelerin muayene edilerek gerekli aşılarının yapılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Epidemics have always caused serious destruction in the Ottoman geography, which is located on the trade routes, as in the world. Especially in the 19th century, the cholera epidemic and smallpox disease caused the death of many people in the areas where people were concentrated in the last periods of the Ottoman Empire. Schools, which are at the forefront of crowded environments, are also places where epidemic diseases are effective. The state has ensured that many measures are taken by issuing regulations in order to eradicate the disease in these institutions or to prevent the spread of the disease. The holiday of schools, which is at the beginning of the measures, was taken when diseases such as cholera, smallpox, measles, mumps and bird apear appeared according to the time determined in the law and cleaning activities of the schools were carried out during this holiday time. The students were examined by the doctors assigned by the municipality administration and necessary vaccinations were provided.