Türk ve yabancı öğrencilerin üniversiteye uyum süreçlerinin incelenmesi: Nitel bir araştırma
Research of the adaptation process of Turkish and foreign students: A qualitive study
  1. Tez No: 679357
  2. Yazar: BANU ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversiteye Uyum, Yabancı Öğrencilerin Uyumu, Üniversite Öğrencileri, Yabancı Öğrenci, Fenomenoloji, Adaptation to university, the adaptation of foreign students, university students, foreign students, phenomenology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tezin konusu; Türk ve yabancı üniversite öğrencilerinin üniversiteye uyum sürecini nitel araştırma yöntemleri kullanılarak incelemektir. Araştırmada Türk ve yabancı öğrencilerin üniversiteye uyum deneyimlerini keşfetmek amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Bu tezin önemi; Türk ve yabancı üniversite öğrencilerinin üniversiteye uyum süreçlerini birlikte incelemesidir. Bu araştırmada çalışma grubu belirlenirken olasılığa dayalı olmayan örneklem türlerinden, kriter (ölçüt) örnekleme seçilmiştir. Çalışma grubunda verinin doygunluğa ulaşmasına dikkat edilerek 16 Türk, 12 yabancı üniversite 2. Ve 3. Sınıf öğrencisi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veri analizinde Giorgi'nin fenomenolojik analiz basamakları uygulanmış ve Maxqda Analytics Pro 20 yazılımı kullanılmıştır. Yapılan fenomenolojik analiz sonucunda üniversiteye uyum ile ilgili 5 tema elde edilmiştir. Bu temalar;“öğrenciler için uyumun anlamı ”,“üniversiteye uyum sağlamak için yapılanlar ”üniversiteye uyum sürecini kolaylaştıran faktörler“, ”üniversiteye uyum sürecinde karşılaşılan zorluklar“,”ve“öğrencilerin üniversiteye uyum sürecindeki beklentileri”olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Türk ve yabancı öğrencilerin üniversiteye uyum sürecini kolaylaştıran faktörlerin ortak faktörler olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra öğrencilerin üniversiteye uyum sağlamak için yaptıkları davranışlar, üniversiteye uyum sürecinde karşılaştıkları zorluklar ve üniversiteye uyum için beklentileri ile ilgili olarak Türk ve yabancı öğrencilerin farklı ve ortak yönleri olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is; to examine the adaptation process of Turkish and foreign university students to university by using qualitative research methods. In the research, phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used to explore the university adaptation experiences of Turkish and foreign students. The importance of this thesis; It is the examination of Turkish and foreign university students' university adaptation processes together. While determining the study group in this study, criterion sampling was chosen from non-probability sampling types. In the study group, semi-structured interviews were conducted with 16 Turkish and 12 foreign university 2nd and 3rd year students, paying attention to the saturation of the data. In data analysis, Giorgi's phenomenological analysis steps were applied and Maxqda Analytics Pro 20 software was used. As a result of the phenomenological analysis, 5 themes related to university adjustment were obtained. These themes are;“The meaning of adaptation for students”,“things done to adapt to university”,“factors that facilitate the adaptation process to university”,“difficulties encountered in the process of adaptation to university”, and“expectations of students in the process of adaptation to university”were determined. As a result of the research, it was seen that the factors that facilitate the adaptation process of Turkish and foreign students to the university are common factors. In addition, it has been determined that Turkish and foreign students have different and common aspects regarding the behaviors of the students to adapt to the university, the difficulties they encounter in the process of adapting to the university, and their expectations for adaptation to the university. Suggestions for the results obtained in the research are given.