Ebelerin amniyotomi ile ilgili görüş ve uygulamaları
Opinions and practices of midwives about amniotomy
- Tez No: 679363
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE KARAÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Amniyotomi, birinci evre, ebelik, doğum eylemi, Amniotomy, First stage, Labor, Midwifery
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı ebelerin, amniyotomi ile ilgili görüşve uygulamalarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseninde, Aralık 2020 ve Haziran 2021 tarihleri arasında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'de doğum kliniğinde yapılmıştır. Çalışmaya amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen 11 ebe dâhil edilmiştir. Veriler, tanıtıcı bilgi ve yarı yapılandırılmış görüşme formları ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan ebelerin, amniyotomi ile ilgili görüş ve uygulamaları altı tema ve 19 alt tema altında toplanmıştır. Bu temaların“amniyotomi ile ilgili görüşler”,“amniyotomi uygulama nedenleri”,“amniyotomi uygularken dikkat edilen durumlar”,“amniyotomi sonrasında dikkat edilen durumlar”“amniyotomi uygulaması ile ilgili onam ve yasal süreç”ve“amniyotomi ile ilgili güncel bilgileri kullanma durumu”olduğu tespit edilmiştir". Sonuç: Bu araştırmanın sonucunda, ebelerin bir kısmının amniyotominin, doğumu kısalttığı ve anne, bebek sağlığı için faydalı olduğunu için uygulanması gerektiğini düşünmektedir. Diğer grup ebeler ise, amniyotominin doğumun doğal sürecini bozduğu için uygulanmaması görüşündedirler. Ebelerin amniyotomiyi, literatürde yer alan bilgilerine göre, uygun şekilde uyguladıkları ve gebeye uygulamadan önce bilgi vererek sözel onam aldıkları, amniyotomi ile ilgili yasal süreç yaşamadıkları, sonuçlarına varılmıştır. Ebeler, intrapartum dönemde müdahaleden kaçınarak, müdahalesiz doğum yönetimine katkıda bulunabilirler.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the research was to examine the opinions and practices of midwives about amniotomy. Material and Metod: There research was conducted using the phenomenology pattern, aqualitative research design, between December 2020 and June 2021 at the maternity clinic of Lütfi Kırdar City Hospital which is affiliated to the Istanbul Provincial Health Directorate. 11 midwives determined through the purposive sampling method were included in the study. Using semi-structured interview technique, the data for the research were collected with an introductory information formand semi-structured interview form. The data were analysedusing content analysis method. Results: The opinions and practices of the midwives who participated in the research about amniotomy were gathered under six themes and 19 sub-themes. Themes were“opinions about amniotomy”,“reasons for performing amniotomy”,“conditions to be considered while performing amniotomy”,“conditions to be considered after amniotomy”,“consent and legal process related to amniotomy application”and“use of current information about amniotomy”. Conclusion: As a result of this research, some of the midwives think that amniotomy should be applied because it shortens the birth and is beneficial for mother and baby health. The other group of midwives are of the opinion that amniotomy should not be applied because it disrupts the natural process of birth. It was concluded that the midwives performed the amniotomy appropriately according to the information in the literature, and gave verbal consent to the pregnant woman before the application, and that they did not go through a legal process regarding the amniotomy. Midwives may contribute to non-invasive birth management by avoiding intervention during the intrapartum period.