Atıkların yeraltında depolanması ve terkedilmiş Çaydamar Ocağı'nın bu amaçla kullanımı için öneriler
  1. Tez No: 67941
  2. Yazar: ESİN HAMARAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: hazardous waste disposal, underground waste repositories, landfills, nuclear waste repositories, waste disposal in mines
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ATIKLARIN YERALTINDA DEPOLANMASI VE TERKEDİLMİŞ ÇAYDAMAR OCAĞININ BU AMAÇLA KULLANIMI İÇİN ÖNERİLER Esin HAMARAT Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan GERÇEK Ağustos 1997, 206 sayfa. Bu çalışmada, tehlikeli atıkların sığ ve derin yeraltı depolarında depolanması incelenmiş ve terkedilmiş madenlerin bu amaçla kullanılması araştırılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle, yeraltı atık depolama teknolojisinin genel uygulamaları tanıtılmış ve yeraltı depo tasarımlarında göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalar özetlenmiştir. Sonra, çeşitli ülkelerde kullanılan sığ ve derin atık depolama teknikleri ve bu tekniklerin ülkemizde uygulanabilirliği incelenmiştir. Sığ derinliklerde depolama konusunda, arazi dolgusu (landfill) şeklindeki depolama yöntemi, türleri ve uygulanışları açısından tanıtılmıştır. Derin depolama yöntemi ise, yeraltı atık depolama teknolojisinin en kapsamlı konusu olan nükleer atıkların depolanması 111
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (continued) section, Yucca Mountain (USA) nuclear waste repository project is introduced in detail while rock mechanics aspects of deep storage are reviewed. Later, the legal dimension of waste disposal is considered. For this purpose, first, examples are given from the countries which base their fight with the hazardous wastes on the legal foundations; then, the Regulation for Controlling Hazardous Wastes, prepared by the Ministry of Environment, is discussed. Furthermore, the use of abandoned mines is studied as one of the options of the underground waste storage technology. As a particular case study, the possibility of using abandoned Çaydamar Mine of Turkish Hardcoal Enterprises as a waste repository is investigated. As a result, it is determined that a total volume of 63250 m3 in main galleries at various levels can be used for waste storage, in addition, industrial wastes generated in Zonguldak Region are evaluated for such a deep geological disposal. For this purpose, also, a logical mechanism is proposed for the interaction of waste generator, repository operator, regulatory agency and local residents. Finally, main conclusions of this study are summarized and recommandations are given to improve the related legislation in our country.