TTK Karadon İşletmesi büyük damarında kendiliğiden yanma ürünü gazların kromatografik etüdü
Chromatographic study of the gaseous products of the spontaneous combustion at the Büyük Seam in Karadon Mine of TTK
- Tez No: 67942
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DİDARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: kendiliğinden yanma, gaz kromatografı, Spontaneous combustion, gas chromotography
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi TTK KARADON İŞLETMESİ BÜYÜK DAMARINDA KENDİLİĞİNDEN YANMA ÜRÜNÜ GAZLARIN KROMATOGRAFİK ETÜDÜ Sibel ÇAĞLI Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Vedat DİDARİ Ağustos 1997, 71 sayfa. Bu çalışmada, kendiliğinden yanma süreci sırasında ortaya çıkan gazlar,gaz kromatografisi yöntemi ile incelenmiştir. Yanma sürecinin farklı aşamalarında bu gazların oluşumları izlenmiştir.Deneyler, Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Karadon İşletmesi -360/-460 Büyük damarının doğu ayağından alman örnekler üzerinde yürütülmüştür. Bölüm 1 ve 2'de kömürün kendiliğinden yanması, bunun önceden belirlenmesi ve mücadele yöntemleri ile kendiliğinden yanma sürecinde açığa çıkan gazlar hakkında bilgi verilmiştir.Bölüm 3'de, kromatografi, özellikle gaz kromatografisi hakkında ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Bölüm 4'de kendiliğinden yanma laboratuvar deney düzeneği tanıtılmış ve Bölüm 5'de gaz analizlerinin sonuçları verilmiştir. mÖZET (devam ediyor) Sınırlı sayıda deney sonuçlan göstermektedir ki; i. CO sadece tutuşma noktası civarında gözlenebilmekte ve son aşamalara doğru artmaktadır, ii. CO2 ve O2 gazlan son aşamalara doğru azalırken, N2 gazı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis CHROMOTOGRAPHIC STUDY OF THE GASEOUS PRODUCTS OF THE SPONTANEOUS COMBUSTION AT THE BÜYÜK SEAM IN KARADON MINE OF TTK Sibel ÇA?LI Zonguldak Karaelmas University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Vedat DİDARİ August 1997, 71 pages. In this study, the gaseous products evolved during the spontaneous combustion process were investigated using the gas chromatography method.The occurrence of these gases during the different phases of the combustion process have been observed. Tests were carried out on the Büyük seam coal samples taken from the -360/-460 level of the Karadon Mine of Turkish Hardcoal Enterprises (TTK). General information about the sponteneous combustion, its early detection and prevention methods and gases related to the subsequent phases of the process was given in Chapter 1 and 2. Detailed information about chromatography with special emphasize on gas chromatography took place in Chapter 3. The laboratory set-up for the spontaneous combustion tests was introduced in Chapter 4 and the results of the analyses were given in Chapter 5.ABSTRACT (continued) The limited number of tests showed that; i.CO can only be observed around the ignition point and increases towards the final phases. Ü.CO2 ve O2 decreases while N2 increases towards the final phases.