Okul müdürlerinin öğretim sürecindeki rollerinin incelenmesi (Kilis ili örneği)
Investigation the roles of school directors in teaching process (Kilis province example)
- Tez No: 679442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER YETKİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul müdürleri, Öğretim süreci, Öğretim Liderliği, School Principals, Teaching Process, Teaching Leadership
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada Kilis ilindeki anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan okul müdürlerinin öğretimsel liderlik rollerine ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında Kilis'te bulunan anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde müdürlük yapan okul müdürleri oluşturmaktadır. Çalışma grubu olarak Kilis'te farklı bölgelerde bulunan okullarda görev yapan 20 okul müdürü belirlenmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada, nitel araştırma yaklaşımlarından olgu bilim araştırma deseninden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde ise içerik analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan, 33 maddelik yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler odak grup görüşmesi yönteminden yararlanılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda okul müdürlerinin belirlenen vizyon ve misyon doğrultusunda amaçlarına ulaşmak için belirli bir plan dahilinde prosedürleri takip ettikleri, okul yaptırma ve yaşatma görevleriyle uyumlu hareket ettikleri, öğretmenlerin etkin öğretim yapmaları için kaynak sağladıkları, sosyal ve kültürel etkinliklere öğrenci, öğretmen ve veli işbirliğini sağlayarak katılım sağladıkları, denetim görevlerini yerine getirdikleri, öğretmen ve öğrencilerle etkileşim içerisinde oldukları, aday öğretmen yetiştirme sürecine olumlu katkı sağladıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Okul müdürlerinin öğretim liderliği etkinliğini engelleyici unsurların ortadan kaldırılması ve okul müdürlerine öğretim liderliği etkinliğini artırıcı imkânlar sağlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the opinions of school principals working in kindergartens, primary schools, secondary schools and high schools in Kilis on their instructional leadership roles. The study group of the research consisted of school principals working in kindergartens, primary schools, secondary schools and high schools in Kilis during 2019-2020 academic year. As the study group, it was determined 20 school principals working in schools located in different regions of Kilis. In the conducted study, it was used the phenomonology research pattern, which is one of the qualitative research approaches. In the analysis of the data obtained from the research, it was used content analysis technique. In the study, as a data collection tool, it was used 33-item semi-structured interview form created by the researcher. The data were obtained by using the focus group interview method. In line with the data obtained, it was reached six main headings related to the education-teaching process. As a result of the research, it was concluded that school principals follow the procedures within a certain plan in order to achieve their goals in line with the determined vision and mission, act in harmony with the duties of building and sustaining the school, provide resources for teachers for effective teaching, participate in social and cultural activities by ensuring the cooperation of students, teachers and parents, fulfill their supervisory duties, interact with teachers and students, and contribute positively to the candidate teacher training process. School principals were suggested to remove the elements which hinder the effectiveness of instructional leadership and to provide opportunities to boost the effectiveness of instructional leadership.