Dış mekan kentsel donatı elemanlarında ahşap malzeme kullanımı: Bartın Belediye Parkı örneği
  1. Tez No: 67945
  2. Yazar: FUNDA AYKUT KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SABAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Outdoor Places, Fitting, Wooden
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, hızlı bir kentleşme süreci yaşayan ülkemizde kentlerin önemli elemanı haline gelen kentsel donatı elemanlarında ahşap malzeme kullanımının gerek işlevsel gerekse estetik yönden kent yaşamı içindeki önemini açıklamak ve bu alanda çok sayıda örnek vermek düşüncesi ile yola çıkılarak yapılmıştır. Bu amaçla öncelikle kentsel dış mekanların tanımına yer verilmiş, kentsel mekanda donatı elemanlarının yeri üzerinde durulmuş ve donatı elemanlarında ahşabın üstün özellikleri verilerek tercih sebepleri açıklanmıştır. Aynı çerçevede dış mekan kentsel ıııÖZET (devam ediyor) donatı elemanlarında kullanılan ağaç türleri belirlenmiş ve ahşap malzeme kullanarak yapılacak donatı elemanları bu türlere göre ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca, projelendirilmesi ve aplikasyonu Baron Belediyesi tarafından 1996 yılında gerçekleştirilen Belediye Parkı'nda kullanılan ahşap donatı elemanlarında malzeme seçimi, yapım aşamaları ve koruma yöntemleri anlatılmıştır. Bu çalışmada birinci planda konuyla ilgili temel bilimsel eserlerle, yerli ve yabancı dergilerdeki makalelere ve sempozyum bildirilerine başvurulmuş, bunun yanısıra özellikle ahşap donatı elemanları üreten yabancı firmaların malzeme katalogları incelenmiştir. Ayrıca, Türk Standartları Enstitüsti'nde yayın taraması yapılmıştır. Anahtar Sözcükler : Dış Mekan, Donatı, Ahşap Bilim Kodu: 502.11.01
Özet (Çeviri)
This study aims at describing the importance of the use of wooden materials in our country, which is in a urbanization process, especially in outdoor fitting elements that become significant elements of cities, from both aesthetic and functionally points of view. ha that respect, firstly outdoor urban places are described, the importance of fitting elements in urban and the reasons of preferring wood are explained along with its characteristics of it. In the same context, the species of trees used in outdoor urbanABSTRACT (continued) fitting elements are determined and the fitting elements to be done by using wooden materials are examined with respect to these species. Also, the choise of wooden fitting materials elements, contraction stages and protection methods of Bartm Municipality Park, designing and application made by Bartın Municipality in 1996, are explained. In this study, firstly the basic scientific documents, papers and symposium proceedings in local and foreign magazines are evaluated, besides, the catalogues of foreign firms producing wooden fitting elements are examined. Also, a literature survey in Government Institute of Standards is done.