Bartın Orman Fakültesi Arboretumu'nun kurulmasına yönelik bir araştırma
A research on concering to establish the Bartın Forestry Faculty Arboretum
- Tez No: 67944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SABAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Arboretum, Botanik Bahçesi, Herbaryum, Arboretum, Botanical Garden, Herbarium. Science Kode: 502.12.01 VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET Peyzaj Yüksek Mimarlığı Tezi BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ ARBORETUMU'NUN KURULMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Şerife SERTKAYA Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet SABAZ Aralık 1997, 194 sayfa. Bu çalışma çerçevesinde, Bartın Orman Fakültesi bünyesinde kurulması öngörülen Fakülte Arboretumu'nun yapısal nitelikleri ve genel tasarım ilkeleriyle ilgili çeşitli araştırma ve etüdler yürütülmüştür. Bu araştırmalar kapsamında, arboretumların tarihsel gelişimleri ve özellikleri incelenmiş ve bugüne kadar uygulanmış olan planlama ilkeleri sistematik olarak tesbit edilmiştir. Bu tesbitleri yapabilmek için yazışma yoluyla yurtiçinde ve dışındaki 52 farklı Arboretum'un yönetimi temasa geçilmiş ve buralardan alman dokümanlar ayrı ayrı incelenerek tipoloj ileri çıkarılmıştır. 111ÖZET (devam ediyor) Bartın Orman Fakültesi öneri Arboretum alanının doğal ve kültürel yapısı, literatür taramaları ve yerinde incelemelerle belirlenmiştir. Daha sonra, öneri alanın çeşitli yetişme ortamlarından odunsu bitki örnekleri alınmış ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryumu'nda floristik tesbitleri yapılmıştır. Böylece yapılacak olan bitkisel tasarım çalışmalarında öneri alanda yer verilecek doğal türlerin belirlenmesine çalışılmıştır. Arboretumlar, eğitim ve araştırmaya yönelik fonksiyonlarının yanısıra nesli tükenme tehlikesi altında bulunan türleri koruma altına alma amaçlarına da hizmet etmektedirler. Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP'in, doğal kaynakların güvence alıma alınması için belirlediği koruma stratejisiyle flora ve faunanın öncelikle in situ (yerinde) ikinci planda ex situ (başka yerde) korunması prensibi benimsenmiş bulunmaktadır. Bu balamdan bu prensip doğrultusunda Bartın Orman Fakültesi Arboretumu'nda, birinci planda bölgede doğal olarak yetişen Karadeniz bitki örtüsü örneklerinin sergilenmesi ve korunmasının yerinde olacağı düşüncesi hakim olmuştur. Bu doğrultuda, alanda ağırlıklı olarak Karadeniz bitki örneklerine yer verilmiştir. Bunun dışında, bitkiler sistematik özellikleri dikkate alınarak gruplandırılmış ve bu grupların sergileneceği (öneri) alan kullanımları oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis A RESEARCH ON CONCERNING TO ESTABLISH THE BARTIN FORESTRY FAKULTY ARBORETUM Şerife SERTKAYA Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Assoc. Prof. Mehmet SABAZ December 1997, 194 pages In this study, basic studies planned for setting up the arboretum in Bartın Faculty of Forestry were made. Historical development and characters of arboretums were generally examined and the planning principles were determined. 52 different arboretum models were examined for decision-making. Natural and cultural properties of proposed arboretum were determined by literature survey and investigations carried out in the area. Woody plant samples taken from different parts of proposed arboretum were classified at the herbarium of the Faculty of Science, University of Ankara.ABSTRACT (continued) The woody species were given priority in planting of the species in the arboretum area. The general character of the arboretum was decided to be of Black Sea origin. Consequently, plant species of the Black Sea origin were predominantly used in the arboretum. Moreover, the plants were grouped according to their systematic properties and the proposed landuse plan was formed.