Peyzaj planlama sürecinde asgari proje standartlarının tespiti ve sunum teknikleri
Succesting pinimum design guideline of landscape desing and presentation techniques
- Tez No: 67946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SABAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Planlama süreci, Sörvey, Leke Plan, Avan ve Kesin Proje, Uygulama Projeleri, Planning process, survey, concept plan, master and approved plan, application plans. Science
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Peyzaj Yüksek Mimarlığı Tezi PEYZAJ PLANLAMA SÜRECİNDE ASGARÎ PROJE STANDARTLARI'NIN TESBİTİ VE SUNUM TEKNİKLERİ Mehmet TOP AY Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet SABAZ Haziran 1997, 113 sayfa. Bu çalışma, Peyzaj Planlama süreci içinde yer alan;. Vaziyet Plan Paftası,. Sörvey paftası,. Leke Plan paftası, mÖZET (devam ediyor). Avan Proje paftası,. Kesin Proje Paftası,. Uygulama [ Yapısal (ölçülendirme), Bitkisel, Sulama, Aydınlatma, Grading ] Paftaları,. Kesit-görünüş, Detay ve Perspektif Paftaları ' nda asgari ölçüde bulunması gereken veriler, yazılar, çizimler ve diğer her türlü grafik gösterimlerin neler olması gerektiğini göstermek, böylece Peyzaj Projeleri'nin hazırlanışında çeşitli sunum alternatiflerinin neler olabileceği hakkında fikir vermek, bu projeleri kullanan tüm kesimler tarafından kolayca algılanmasını ve farklı yorumlara yol açmayan bir ifade birliğini sağlayacak standartların geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada önce Çevre ve Peyzaj Planlama çalışmalarının tarihçelerine, daha sonra bu kavramların içerikleri hakkında literatürde yer alan tanımlamalara yer verilmiştir. Daha sonra, Peyzaj Planlama sürecindeki pafta ve proje aşamaları, yukarıda ifade edilen proje standartları itibariyle sırasıyla incelenmiş ve tesbit edilen standartlar ve sunum alternatifleri örnek olarak hazırlanan Z.K.Ü. Bartın Orman Fakültesi Kampus Alanı Peyzaj Planlama Paftalan'nda gösterilmiştir. Ayrıca literatürde yer ivÖZET (devam ediyor) alan ve incelenen projeler arasından çarpıcı olarak değerlendirilen çeşitli örnekler de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis SUCCESTING MINIMUM DESIGN GUIDELINE OF LANDSCAPE DESIGN AND PRESENTATION TECHNIQUES Mehmet TOP AY Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet SABAZ June 1997, 113 pages. The aim of this study is to determine the minimum amount of data, writings and drawings in the Landscape Design phases and different presentation alternatives of them. In addition, this research will result in development are standards and approaching the same opinion. VIABSTRACT (continued) Landscape Design phases used in this study can be listed as:. Settlement Plan,. Site analysis Plan,. Concept Plan,. Master Plan,. Approved Plan,. Aplication Plans (Layout Plan, Planting Plan,, Irrigation and Illumination Projects and Grading Plan ),. Section-elevation, Detail and Perspective Plans. Here, firstly a short history of Environmental and Landscape Planning are given. Later, the concepts in these two subjects will be explained. In the planning process, while projects were examined respectively the subject and models dealt with were shown on Z.K.Ü. Forestry Faculty of Bartın Campus site Landscape Planning Projects. In addition, striking models were given from different literature and projects. vııABSTRACT (continued)