Çocuk hastalarda kullanılan endotrakeal tüplerin uygun kaf hacimlerinin ultrasonografi ve kaçak testi rehberliğinde belirlenmesi
Determination of appropriate cuff volumes of endotracheal tubes used inpediatric patients under the guidance of ultrasonography and leakage test
- Tez No: 679482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENGÜL ÖZMERT, UZMAN FEYZA SEVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kaflı endotrakeal tüp, pediatrik hasta, kaf volumü, kaf basıncı, subglottik transvers çap, dış çap, iç çap, ultrasonografi, Cuffed endotracheal tube, pediatric patient, cuff volume, cuff pressure, subglottic transverse diameter, outer diameter, inner diameter, ultrasonography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
GİRİŞ/AMAÇ Pediatrik hastalarda kaf dizaynı iyi olan ve uygun büyüklükteki endotrakeal tüpler, kaf basıncı takibinin yapılmasıyla morbidite ve stridor riskini arttırmadan güvenle kullanılabilmektedir. Endotrakeal tüp kafının normalde olması gerekenden fazla volüm ile şişirilmesi kapiller kan akımının azalması ve mukozal hasara neden olurken, az volüm ile şişirilmesi yetersiz ventilasyon ve pulmoner aspirasyon riskinde artışa yol açmaktadır. Biz bu tez çalışmasında pediatrik anestezi klinik pratiğinde sık kullanılan iç çapı 4.5, 5.0 ve 5.5 mm olan kaflı endotrakeal tüplerde güvenli kaf basıncı (20-25 cmH2O) elde etmek için optimal bir kaf şişirme hacmini belirleyebilmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM Hastanemizin çocuk ameliyathanesinde opere olan ve genel anestezi altında 4.5, 5.0 ve 5.5 numaralı kaflı tüpler ile endotrakeal entübasyonu yapılan çocuk hastalar, prospektif gözlemsel olan bu çalışmaya dahil edildi. Hastalara en uygun endotrakeal tüp seçimini yapabilmek amacıyla literatürdeki formüllerden ve USG ile ölçülen subglottik transvers trakea çapından yararlanıldı. Hastaya uygun kaflı tüp takıldıktan sonra kaf, pilot balona 5 ml'lik enjektör ile hava verilerek kaf kaçağı testi eşliğinde şişirildi. Kaf manometresi ile kaf basıncı ölçümü gerçekleştirildi. Hastaların demografik verileri, ultrasonografi ile ölçülen subglottik transvers havayolu çapı, hastaya yerleştirilen endotrakeal tüp numarası, şişirilen kaf volumü, ölçülen kaf basıncı değeri, tüp değişim ihtiyacı, tepe hava yolu basıncı, ameliyat süresi ve postoperatif gelişebilecek havayolu komplikasyonları (boğaz ağrısı, desatürasyon, stridor, ses kısıklığı, öksürük) kaydedildi. Doğrusal regresyon analizi ile Subglottik çapı ve endotrakeal tüp kaf hacmini tahmin edebilecek model oluşturulması planlandı. BULGULAR Çalışmamızda kullanılan her tüp boyutunda (4.5, 5.0 ve 5.5 numara) sırasıyla 42, 43, 42'şer hasta olmak üzere toplamda 127 hasta yer aldı. Çocuk hastalarda şişirilen ideal kaf volumü ortalamasını sırasıyla 1,7 ml ± 0,3 ml, 1,9 ml ± 0,3 ml, 2,1 ml ± 0,3 ml olarak bulduk. Yüzyirmiyedi çocuk hastadaki kaydedilen kaf volümü verilerinden rastgele seçilen 90 hastanın verileri ile kurulan regresyon modelinde endotrakeal tüp kafları için şişirilmesi gereken en uygun kaf hacmini öngörebilmek amaçlı“Endotrakeal tüp kaf volümü = 1,027 x boy(m) + 0,104 x subglottik transvers çap(mm) – 0,0191”formülünü geliştirdik. Çalışmamızda kaf volumü ile postoperatif hava yolu komplikasyonları arasında ilişki bulunmadı. Ancak kaf basıncı ve ameliyat süresi postoperatif hava yolu komplikasyonları ile pozitif korelasyon gösterdi. TARTIŞMA VE SONUÇ Pediatrik hastalarda basıya bağlı trakea mukozasında oluşacak küçük miktardaki ödem bile zaten dar olan lümende ciddi obstrüksiyona yol açabilir. Bu nedenle kaf basıncının monitörizasyonu önerilmektedir. Ancak klinik pratikte bu durum her zaman mümkün olmamaktadır. Bu tez çalışması pediatrik anestezi pratiğinde sık kullanılan 4.5, 5.0 ve 5.5 kaflı endotrakeal tüpler için şişirilmesi gereken optimal kaf volümü için öneri sunmaktadır. Ayrıca kaf manometresinin rutin kullanımını ve kaf basıncının 20-25 cmH2O aralığında tutulmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION/PURPOSE In pediatric patients, endotracheal tubes with a good cuff design and appropriate size can be used safely without increasing the risk of morbidity and stridor by monitoring the cuff pressure. Inflation of the endotracheal tube cuff with a volume higher than normal causes decreased capillary blood flow and mucosal damage; on the contrary, low volume inflation leads to an increase in the risk of inadequate ventilation and pulmonary aspiration. In this thesis, we aimed to determine an optimal cuff inflation volume to achieve safe cuff pressure (20-25 cmH2O) in cuffed endotracheal tubes with 4.5, 5.0 and 5.5 mm inner diameters, which are frequently used in pediatric anesthesia clinical practice. MATERIALS AND METHODS Pediatric patients who were operated on in the pediatric operating room of our hospital and underwent endotracheal intubation with 4.5, 5.0 and 5.5 numbered cuffed tubes under general anesthesia were included in this prospective observational study. To be able to choose the most appropriate endotracheal tube for the patients, the formulas in the literature and the diameter of the subglottic transverse trachea measured by USG were used. After the appropriate cuffed tube was attached to the patient, the cuff was inflated by giving air to the pilot balloon with a 5 ml injector, followed by a cuff leak test. Cuff pressure was measured with a cuff manometer. The demographic data of the patients, the subglottic transverse airway diameter that was measured by ultrasonography, the endotracheal tube number placed in the patient, the inflated cuff volume, the measured cuff pressure value, the tube change requirement, the peak airway pressure, the operation time, and, the postoperative airway complications including sore throat, desaturation, stridor, hoarseness, and, cough were recorded in this study. It was aimed to create a model based on a linear regression analysis that is capable of predicting the subglottic diameter and the endotracheal tube cuff volume. RESULTS A total of 127 patients, 42, 43, and 42 each, were included in each tube size (4.5, 5.0 and 5.5 sizes) used in our study. We found out that the mean ideal cuff volume inflated in pediatric patients to be 1.7 ml ± 0.3 ml, 1.9 ml ± 0.3 ml, and 2.1 ml ± 0.3 ml, respectively. Using the recorded cuff volume data of 90 patients who are randomly selected from 127 pediatric patients for regression analysis, we developed the“Endotracheal cuff volume = 1,027 x height (m) + 0,104 x subglottic transverse diameter (mm) – 0,0191”formula to predict the most suitable inflation volume for endotracheal tube cuffs. In our study, no relationship was found between the cuff volume and the postoperative airway complications. However, it has been found out that the cuff pressure and the time in surgery are positively correlated with the postoperative airway complications. DISCUSSION AND CONCLUSION Even a small amount of edema in the tracheal mucosa due to compression in pediatric patients can lead to serious obstruction in the already narrow lumen. Hence, monitoring of cuff pressure is recommended. However, this is not always possible in clinical practice. The purpose of this study is to provide a suggestion for the optimal cuff volume to inflate 4.5, 5.0 and 5.5 numbered cuffed endotracheal tubes, which are frequently used in pediatric anesthesia practice. We also recommend routine use of the cuff manometer and keeping the cuff pressure in the range of 20-25 cmH2O.