Farklı eğitim düzeyine sahip kadınların cinselliğe bakışının Online Seslifoto Yöntemi (OSF) ile incelenmesi
Examining the views of women with different education levels about sexuality by using Online Photovoice Methodology (OPV)
  1. Tez No: 679496
  2. Yazar: NAZLI ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TANHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Cinsellik, Online Seslifoto (OSF), Women, Sexuality, Online Photovoice (OPV)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
“Kadın”ve“Cinsellik”yan yana dahi getirilmekten kaçınılmış iki kavram. Konuşulmayan, öğretilmeyen ve keşfedilirken birçok toplumsal engelle karşılaşan cinsellik, bireyin varoluşunun yadsınamaz bir parçası. Bu sebeple birçok konuda öteki haline gelmiş kadınların cinselliğe bakışını görebilmek amacıyla bu araştırma yürütülmüştür. Araştırmanın önceliği, ele alınmayan bu konuyu bilimsel bir yöntemle inceleyerek bireyin farkındalık kazanmasına yardımcı olmaktır. Bir diğer amacı ise ortaya çıkan veriler aracılığıyla diğer bireylere ulaşarak konuyla ilgili toplumsal farkındalık oluşturmaktır. Farklı eğitim düzeyine sahip kadınların cinselliğe bakışını incelerken Online Seslifoto (OSF) yöntemi kullanılmış ve katılımcılardan cinselliklerini tanımlayan temsili bir fotoğraf çekmeleri istenmiştir. Çektikleri bu fotoğrafa, GÖZSAN sorularından faydalanarak yazdıkları hikaye ile anlam katmışlardır. Son olarak ise, katılımcıların sözcüklerinin zarar görmemesi için“tema”nın onlar tarafından belirlendiği Online Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (OYFA) yapılmış; bu temalar üzerinden tüm katılımcılar, araştırmacı tarafından belirlenen“ana tema”gruplarına dahil edilmiştir. Çalışma sonunda 12 ana tema ortaya çıkmıştır. En sık tekrarlanan ana temalardan ilk üçü şöyle olmuştur: Hoşa giden/istenen duygular (aitlik duygusu, aşk, coşku, güven, heyecan, huzur, masumiyet/saflık, mutluluk, sevgi, şefkat, tutku, umut, zevk) ( n=56, % 32), hoşa giden/istenen bedensel hisler (ahenk/uyum, arzulamak, canlanma, cinsel uyarılma, dişil hissetmek, gevşeme/ enerji boşaltımı, güçlü hissetmek, hissetmek, orgazm, tanrıça gibi hissetmek) (n=28, %16), Hoşa giden/istenen davranışlar (dokunmak/temas, haz, ilgi, mastürbasyon, öpüşmek, saygı, seks, teslimiyet, yakınlık) (n=28, %16). Katılımcıların cinsellik tanımlarına eğitim düzeyi boyutuyla bakılmış ve farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Eğitim düzeyinin cinselliği tanımlamada farklılaştığı yerin,“Özgürlük”ve“Varoluş- Kendini arama/tanıma/keşif”ana temaları olduğu görülmüştür. Bu temalar yalnızca lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim düzeylerinden katılımcılar tarafından kullanılmıştır. Pandemi döneminde yapılmış olan bu araştırma, Online Seslifoto (OSF) ve kadın cinselliğini ilk kez bir araya getirmesi sebebiyle alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
'Women' and 'Sexuality' are two concepts that rarely exist in the same context. Sexuality which is not spoken and taught is an undeniable part of the existence of an individual, and it might be encountered with many social difficulties while discovering it. This research aims to understand the sexual view of women who are otherized. The priority of this research is to raise awareness about this topic that is not fairly discussed. Another purpose of this research is to create social awareness about the subject by reaching other people via collected data. While studying the perspective of women with different education levels on sexuality, Online Photovoice (OPV) is used, and they are asked to take a symbolic photograph of themselves that characterizes their sexuality. They give meaning to these photographs with the stories which they have written by benefiting from the questions of SHOWED. In the end, to avoid the loss of the words, Online Interpretative Phenomenological Analysis (OIPA), which enables the participants to choose the theme, is implemented. All the participants are included in the main theme groups that are specified by the researchers. There are 12 main themes in this research. These are the most frequently repeated three themes: pleasing/preferred feelings (sense of belonging, love, enthusiasm, trust, excitement, peace, purity, happiness, compassion, passion, hope, and pleasure) (n=56, %32), pleasing/preferred physical feelings (harmony, desire, sexual arousal, feeling feminine, discharging, feeling strong, orgasm, feeling like a Goddess) (n=28, %16), pleasing/preferred attitudes (physical contact, pleasure, attention, masturbation, kissing, respect, sex, submission, intimacy) (n=28, %16). The sexuality definitions of the participants are assessed with the extent of education level. It is concluded that the level of education differs in defining sexuality in the main themes such as freedom and existence- self-acquaintance/self-discovery. These themes are used only by undergraduates, graduates, and postgraduates. This research which is conducted during the pandemic is supposed to contribute to the literature, as it is the first to combine Online Photovoice (OPV) and the sexuality of women.