Küresel ölçekte yeni ürün geliştirme sürecinde endüstriyel tasarımın rolü; Türk beyaz eşya sanayi
The role of industrial design in new product development process on global scale; Turkish white goods industry
  1. Tez No: 679497
  2. Yazar: BURCU GÜRVARDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HIZIR TENGÜZ ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel tasarım, ürün geliştirme, inovasyon, küreselleşme, organizasyonel yapı, pazar araştırma ve geliştirme, beyaz eşya imalat sanayi, Industrial design, product development, innovation, globalisation, organizational structure, market research and development, White goods manufacturing industry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Küreselleşen dünya ticaretinde rekabet, uluslararası pazarlarda kazanılmaktadır. Ar-Ge, ürün geliştirme Ür-Ge, endüstriyel tasarım pazar araştırma gibi inovatif faaliyetler firmalara rekabet avantajı sağlayan stratejik araçlardır. Küresel operasyon ağına sahip firmalar; yeni Ür-Ge süreçlerinde disiplinler ve kültürlerarası iş birlikleri gerçekleştirmektedirler. Firmaların inovasyon yapabilme yetenekleri, pazar yerinde rekabet gücüne yön vermekte, organizasyonel yapı, yönetim, pazar kaynak, becerileri, teknik kaynak, becerileri küresel ölçekte Ür-Ge süreç başarılarını etkilemektedir. Endüstriyel tasarım; vizyon strateji oluşturma, pazarda rekabet yaratma ve inovasyon yapabilme konularında roller üstlenmektedir. Sunulan araştırmanın motivasyonunu küresel ölçekte Ür-Ge sürecinde endüstri ürünleri tasarımının rolünün, bir beyaz eşya sanayi firması üzerinden incelenmesi oluşturmaktadır. Yapılan çalışma kapsamında, teknolojik açıdan radikal inovatif yaklaşımların göreceli olarak az gözlemlendiği beyaz eşya Ür-Ge süreci odağında; küresel ölçekte Ür-Ge sürecinde başarı ve başarısızlığı hazırlayan küresel faktörlerin, endüstriyel tasarımcılarının süreçteki rolünün araştırılması hedeflenmektedir. Bu araştırma için küresel ölçekte ticaret ve Ür-Ge operasyonları yapan bir Türk Beyaz Eşya üreticisi üzerinden Ür-Ge süreç analizi ve ürün vaka çalışmaları gerçekleştirilmiş; Ür-Ge ekipleriyle yarı açık uçlu yönlendirilmiş beş mülakat görüşmesi ve kültürel farklılaşmaların ürünler üzerindeki etkileri anlamak için üç ürün vaka çalışması yürütülmüştür. Vaka çalışmasından elde edilen bulgular ile literatür araştırması bulguları karşılaştırılarak; Ür-Ge süreci içinde endüstriyel tasarımın süreç içindeki rolü ve organizasyonel konumlandırılması hakkında önemli bulgular kazanılmıştır. Bu araştırmanın soncunda alan çalışması firmasının Ür-Ge sürecinde takipçi inovasyon stratejilerini benimsediği tasarım sürecinde dış pazar etkilerinden göreceli kapalı süreçler gerçekleştirdiği endüstriyel tasarım fonksiyonunun Ür-Ge süreci içinde küresel pazarlardaki etkilere yeterince açık olmadığı Ür-Ge için karar yapma sürecinde merkeziyetçi yapı benimsediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Competition in globalizing world trade is won in international markets. Innovative activities such as R&D, new product development, NPD, industrial design, market research are strategic tools that provide companies with competitive advantage. Companies with a global operation network make interdisciplinary and intercultural cooperation in NPD processes. The ability of companies to make innovation directs their competitiveness in the marketplace, organizational structure, management, market resources skills, technical resources skills affect their NPD process success on a global scale. Industrial design plays roles in creating vision, creating competition in the market, and making innovation. The motivation of the presented research is to examine the role of industrial design in the global NPD process through a white goods industry firm. Within the scope of the study, it is aimed to investigate the role of industrial designers and the role of global factors that prepare the success and failure in the global NPD process and in the process in the focus of the white goods NPD process in which radically innovative approaches in terms of technology are relatively less observed. For this research, NPD process analysis and product case studies were conducted through a Turkish White Goods manufacturer engaged in global trade and NPD operations; five semi-open-ended, directed interviews were made with NPD teams and three product case studies were conducted to understand the effects of cultural differentiation on products. Findings obtained from the case study were compared with the findings of the literature research. In the NPD process, important findings have been gained about the role and organizational positioning of industrial design in the process. As a result of this research, it was determined that firm adopts follower innovation strategies in the NPD process, performs relatively closed processes from foreign market effects, is not sufficiently open to the effects in global markets within the NPD process, and adopts a centralist structure in the decision-making process for NPD.