Geri Dön

Kilimli bölgesindeki kayaçların ısısal iletkenliklerinin belirlenmesi ve organik evriminin yorumlanması

Determination of the thermal conducttvites of the rocks in the karadon region and interpretation of the organic evolution

  1. Tez No: 67951
  2. Yazar: ALİ BALTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN PELİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isısal iletkenlik, olgunlaşma, ısı, Thermal conductivity, maturity, heat Science
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 92

Özet

ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi KİLİMLİ BÖLGESİNDEKİ KAYAÇLARIN ISISAL İLETKENLİKLERİNİN BELİRLENMESİ VE ORGANİK EVRİMİNİN YORUMLANMASI ALIBALTAŞ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Selahattin PELİN Şubat, 1997 76 Sayfa Kayaçların ısısal iletkenlikleri, içlerinden akan ısıyı iletme yetenekleridir. Her madde atomik yapışma bağlı olarak ısıyı iletmektedir. Kayaçların ısısal iletkenlikleri, kayaç özelliği olarak kullanılan, ayni; edici bir fiziksel parametredir. Sedimanter kayaçlardaki organik maddeler, zaman ve ısı etkisinin artmasıyla fosil yakıtlara dönüşürler. Jeotermal gradyan, kayaçların ısısal iletkenliklerinin azalması ile artmaktadır. Bu nedenle, sıcaklık artışının etkisi altında kayaçların içersindeki organik maddeler fosil yakıta dönüşürler.ÖZET (devam ediyor) Kayaçların ısısal iletkenlik değerleri, içerdikleri organik maddeler ve inorganik maddeler ile, olgunlaşma dereceleri arasında bir ilişki vardır. Zaman, sıcaklık ve basıncın fonksiyonu olan bu ilişki olgunluk olarak ifade edilmektedir. Kayaçların ısısal iletkenliklerini belirlemek amacıyla, bugüne kadar çok sayıda çalışma yapılmış ve yayınlanmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen verilere göre, fiziksel ve kimyasal koşullardaki değişikliklere bağlı olarak kayaçların ısısal iletkenlikleri değişmektedir. Böylece, her kayaç tipi ve bölge için farklı değerler elde edilmektedir. Bu çalışmada, Kuzeybatı Anadolu Taşkömürü Havzası'ndaki Karbonifer yaşlı Kozlu Serisi içerisindeki bazı tortul kayaçların örnekleri üzerinde ısısal iletkenlik ölçümleri yapılmıştır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT M. Sc Thesis Ali BALTAŞ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineers Thesis Advisor: Prof. Dr. Selahattin PELİN February, 1997 76 pages Thermal conductivity of a rock is a capability for transmitting the flowing heat in it. Each substance has a different atomic structure, that can influence the heat transmitting. Thermal conductivity of a rock is a d^stmguishing physical parameter that is used as rocks property. Organic substances in sedimentary rocks are transformed into the fossil fuel by the increasing effects of time and temperature. Geothermal gradient increases withABSTRACT (continued) decreasing thermal conductivity values in the rocks. Therefore, organic substances in the rocks under the effect of increasing temperature form to the fossils fuels.There is a relationship between thermal conductivity values of the rocks and maturity degrees of organic substances in rocks as a function of time and temperature which is considered as maturity. A lot of studies have been carried out and published about on determining the thermal conductivities of a rock. The values determined from the earlier studies are not generalized due to thermal conductivities of the matter change under different physical and chemical conditions. Thus it should be determined for each rock type and region. In this study, heat measurement has been applied to core samples to determine the thermal conductivities of some sedimentary rocks in Western Black Sea Area.

Benzer Tezler

  1. Kavik (Yıldızeli Güneybatısı - B Sivas) ve Banaz (Yıldızeli Kuzeydoğusu -KB Sivas) plütonlarının mineralojik - petrografik ve jeokimyasal incelenmesi

    Mineralogical-petrographical and geochemical study of the Kavik (Yıldızeli Southwest - W Sivas) and Banaz Plutons (Yıldızeli Northeast- Northwest Sivas)

    PERİSA MARUFİHAH BURGUCU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Jeoloji MühendisliğiCumhuriyet Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DURMUŞ BOZTUĞ

  2. Zonguldak-Kilimli yolunda kaya düşme potansiyelinin araştırılması

    Investigation of rock falling potential in Zonguldak-Kilimli roadway

    BEKİR KESKİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Maden Mühendisliği ve MadencilikZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

    Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MELİH GENİŞ

  3. Kılıçlı (Şile-İstanbul) killerinin jeokimyasal mineralojik ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi

    The investigation of the chemical, mineralogical and physical properties of Kılıçlı clay deposits

    SERPİL GÜL YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Jeoloji Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    DOÇ.DR. M. SEZAİ KIRIKOĞLU

  4. Çocukluk çağı zehirlenme olgularının değerlendirilmesi

    Evaluation of childhood poisoning cases

    TURAN DERME

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıÇukurova Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. EMRE ALHAN

  5. Amasra (Zonguldak) yöresindeki karbonifer yaşlı kiltaşlarının ana kaya potansiyeli

    The Source rock potential of the carboniferous claystones in Amasra (Zonguldak)

    SULTAN ÖZGÖKÇE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Jeoloji Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    PROF.DR. M. NAMIK YALÇIN