Çocukluk çağı zehirlenme olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of childhood poisoning cases
  1. Tez No: 129591
  2. Yazar: TURAN DERME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ALHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, yönetim, prognoz, zehirlenmeler IV, Childhood, management, poisoning, prognosis V
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENME OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Çukurova bölgesindeki çocukluk çağı zehirlenmelerinde, zamanla yaşanan sosyoekonomik ve kültürel değişimler nedeniyle ortaya çıkabilecek değişiklikleri saptayarak zehirlenme olgularına yaklaşım ve korunma konularında gerekli verilerin toplanması amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışma 1997-2001 yıllan arasında, 0-14 yaş grubunda, Çocuk Acil Polikliniği'ne getirilen zehirlenme olgularım kapsamaktadır. Zehirlenme olguları hakkındaki bflgüer acil hasta kayıt formları ve hasta dosyalarından elde edilmiştir. Yapılan çalışmada olguların demografik yapısı, zehirlenme şekli ve nedenleri, zehirlenmeye yol açan etkenler, yapılan tedavi ve sonuçlan incelenmiştir. 5 yıllık süre içerisinde 250 erkek, 236 kız toplam 486 zehirlenme olgusu acile başvurmuştur. Olguların çoğunluğu kaza sonucu (% 89,3) olup en sık 1-3 yaşlan arasında görülmüştür. İntihar girişimi nedeniyle olan zehirlenmelerin ise en sık 1 1-14 yaşlan arasında ve kızlarda belirgin olarak daha sık görüldüğü saptandı. Zehirlenme etkenleri sırasıyla ilaçlar % 42,6, hayvan-böcek sokmaları % 11,1, insektisit-tarım ilaçlan % 10,3, kostik maddeler % 8,6 olarak saptandı. İlaçlar arasında santral sinir sistemi ilaçlan, bunlar arasında ise amitriptilin % 32,8 ile en sık görülen ilaçtı. Olguların % 99,6'sı tam iyileşme gösterirken, yılan ve akrep sokması 2 olgu (% 0,4) ölümle sonuçlanmıştır. Çocukluk çağı zehirlenmeleri en sık kaza nedeniyle, oral yolla ve ilaçlarla olmaktadır. Bu durum; ilaçların reçetesiz satılmaması, güvenli kapakların kullanılması, ilaçların çocukların ulaşamayacağı ve kilitli yerlerde saklanması ve aile eğitimi gibi basit önlemlerle zehirlenmelerin büyük bir oranda önlenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF CHILDHOOD POISONING CASES This study was made to detect the changes in childhood poisonings by time because of socioeconomical and cultural alterations in Çukurova region and to obtain the data for treatment and prevention. This study was composed of poisoning cases attending to pediatric emergency medicine room from 1997 to 2001 with ages between 0-14 years old. The data about poisoning cases was obtained from patients records in emergency room. In the study, demographics of cases, the route and reason of poisonings and materials causing poisonings were evaluated. In 5 years period, totally 486 patients with 250 boys and 236 girls were admitted to pediatric emergency room. Most of poisoning cases have resulted in an accident (89.3%) and they were between 1-3 years old. In cases with suicide attempts, ages of the patients were between 11-14 years and seen in girls more. The causes of poisoning were found to be drugs (42.6%), animal-insect bites (11.1%), insectisides-fanning disinfectants (10.3%) and costic substances (8.6%). Most cases with drug poisonings were caused by CNS drugs especially amitriptillin (32.8%). In all poisoning cases, 99.6% of cases have recovered completely but two cases (snake and scorpion envenomation) were dead (0.4%). Poisonings in childhood period occur mostly accidentally, in oral route and with drugs. This condition shows us that simple precautions like family education, keeping drugs unreachable for child, unavailability of drugs without prescription and child-resistant package may prevent most of the poisonings.