Seramik süperiletkenlerde akım-gerilim karakteristiklerinin incelenmesi
Investigation of the current-voltage characteristics in seramic superconductors
  1. Tez No: 67950
  2. Yazar: KADİR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akım-gerilim karakteristikleri, akı akışı voltajı ve direnci, kritik akım yoğunluğu, Current-voltage characteristics, flux flow voltage and resistivity, critical current density
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi SERAMİK SÜPERİLETKENLERDE AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ Kadir DEMİR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Atilla KILIÇ Şubat 1997, 81 sayfa. Bu çalışmada, seramik süperiletkenlerin akım-gerilim karakteristikleri, manyetik ah akışı bölgesinde, akı çizgilerinin ağdalı ortamdaki hareketiyle, örneğe sürülen taşıma akımının indüklediği manyetik alanın etkisi altında incelenmiştir. Bu model çerçevesinde bulunan analitik bağıntılar, bir dış manyetik alanın etkisini içerecek şekilde genişletilmiştir. Akı akışı voltajı, akı akışı direnci ve kritik akım yoğunluğunun manyetik alan ve açıya bağımlılıkları için elde edilen bağıntılar, literatürde verilen deneysel çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve iyi uyum olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION OF THE CURRENT-VOLTAGE CHARACTERISTICS IN SERAMIC SUPERCONDUCTORS Kadir DEMİR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Atilla KILIÇ February 1997, 81 pages. In this work, the current-voltage characteristics in seramic superconductors have been investigated by the viscous motion of the flux lines under the influence of the magnetic field induced by a transport current in the flux flow region. The analytical relations found in the framework of this model have been modified in the presence of an external magnetic field. The field and angular dependences of the flux flow voltage and resistivity and critical current density obtained analytically have been compared to the experimental data given in literature and it has been seen that there is an agreement between them.