Batı Karadeniz bölgesi orman nakliyatında yükleme, boşaltma ve istifleme işlerinin zaman, verim ve masraf yönünden incelenmesi
  1. Tez No: 67952
  2. Yazar: TUĞRUL VAROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN TUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yükleme, Boşaltma, İstifleme, Zaman etüdü, Verim, Masraf, Loading, Unloading, Stacking, Capacity, Time study
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BATI KARADENİZ BÖLGESİ ORMAN NAKLİYATINDA YÜKLEME, BOŞALTMA VE İSTİFLEME İŞLERİNİN ZAMAN, VERİM VE MASRAF YÖNÜNDEN İNCELENMESİ Tuğrul VAROL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Metin TUNAY Ocak 1997, 185 sayfa. Bu çalışma, Batı Karadeniz Bölgesi ormanlarında ve orman depolarında uygulanmakta olan yükleme, boşaltma ve istifleme işlerinde kullanılan yöntemlerin zaman, verim, masraf yönünden kıyaslanması ve bu faaliyetlerin rasyonel olarak yapılmasına yönelik önerilerde bulunma düşüncesinden hareket edilerek yapılmıştır.ÖZET (devam ediyor) Batı Karadeniz Bölgesinde Orman Bölge Müdürlükleri 'ne bağlı orman depolan gezilerek yükleme, boşaltma ve istifleme işlerinde kullanılan yöntemler, ürün hareketliliği, alt yapı tesislerinin varlığı, depo kapasiteleri, işgücü, tüketim merkezlerine olan uzaklıkları gibi faktörler göz önünde bulundurularak 13 adet depo örnek çalışma birimi olarak seçilmiştir. Örnek çalışma birimi olarak bu 13 adet deponun yanı sıra Batı Karadeniz Bölgesindeki 5 ilde değişik işletme şefliklerinde seçilen alanlarda uygulanan yöntemler göz önünde bulundurularak 8 adet daha çalışma birimi seçilmiştir. Seçilen örnek çalışma birimlerinde insan ve makina gücü kullanılarak yapılan yükleme, boşaltma ve istifleme işlerine ilişkin zaman etüdleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bu değerler birbirleriyle ve diğer araştırmalarla karşılaştırılarak tartışılmıştır. Yapılan zaman etüdleri sonuçlarına göre 1 m3 ağaç tomruğunun Cranab 4515 ile ortalama yükleme süresi 4.12 dakika, traktöre monteli ekipmanla 1 m ağaç tomruğunun ortalama yükleme süresi 4.30 dakika, 1 m ağaç tomruğunun el ile ortalama yüklenme süresi 9.10 dakika, Lıebheer ile 1 m ağaç tomruğunun ortalama istiflenme zamanı 0.78 dakika, Caterpillar 920 ile 1 m ağaç tomruğunun ortalama istiflenme süresi 0.75 dakika, 1 m3 ağaç tomruğunun el ile ortalama istiflenme süresi 4.52 dakika, 1 m ağaç tomruğunun el ile ortalama boşaltma süresi 2.99 dakika olarak bulunmuştur.ÖZET (devam ediyor) Bulunan verim ve masraf değerleri; Yükleme etüd çalışmalarında çeşitli boylarda 3738 adet (1203.56 m3) ağaç tomruğu, istifleme çalışmalarında çeşitli boylarda 5458 adet (3139.526 m3), boşaltma etüd çalışmalarında ise çeşitli boylarda 651 adet (244.539 m3) ağaç tomruğu kullanılmıştır. Elle çalışmada iş saati ücreti kişi başına 100.000 TL olarak bulunmuştur. Makinalı çalışmada ise saatlik masraf Liebheer için 1.695.000 TL, Caterpillar için 1.231.000 TL, Cranab için 112.000 TL+513.000 TL, Traktöre monteli ekipman için ise 280.000 TL olarak bulunmuştur. Saatlik iş verimi elle yüklemede 6,785 m, Cranabla yüklemede 19,807 m, Traktöre monteli ekipmanla yüklemede 15,539 m3, elle istiflemede 13,300 m3, Caterpıllarla istiflemede 79,437 m, Liebheerle istiflemede 76,134 m olarak bulunmuştur. Süre etüdleriyle tesbit edilmiş bulunan değerler bu faaliyetlerde iş planının yapılmasında, iş düzeninin ve iş organizasyonunun oluşturulmasında, zaman kayıplanyla birlikte işletme masraflarının minimize edilmesinde katkı sağlayacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis THE INVESTIGATION OF LOADING, UNLOADING AND STOCKING OPERATIONS IN FOREST TRANSPORTATION IN TERMS OF TIME, CAPACITY AND COST IN WESTERN BLACK SEA REGION Tuğrul VAROL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Engineering Thesis Advisor: Yrd. Doç. Dr. Metin TUNAY January 1997, 185 pages. This study was made for methods used in loading, unloading and stocking works using in west Black Sea Region forests and forest depots to compare of time, productivity, expence and the roles of making suggestions to this activities could be made national. VIABSTRACT (Continued) Forest stores that this related to Forest Region Admininstration in west Black Sea Region has visited and taken an account factors like methods that is used in loading, unloading and storing, product movement, having infrastructure establishment, store capacity, work power, distance to consumption centers thirteen depots have chosen as an example working unit. Besides this thirteen depots as example working unit on areas chosen in five administrative province in different conservancy taking an account the applied methods eight working unit has chosen too. Time researches made using man and mecanic force of loading, unloading, storage works in chosen example working units. This result were compared with themselves and other researches. According to the time researches made 1 m logs' loading time by Cranab 900 is 4.12 minutes, 1 m logs' average loading time by equipment assembled to truck is 4.30 minutes, 1 m3 logs' average loading time by hand is 9.10 minutes, 1 m3 logs' average stoking time by Liebheer is 0.78 minutes, by CarerpiUar 920, 1 m3 logs' average stoking time 0.75 minutes, 1 m logs' average storage time by hand is 4.52 minutes, 1 m3 logs' average unloading time by hand is 2.99 minutes found. Productivity and expence values found; VllABSTRACT ( Countinued) In loading researches work 3738 amount (1203.56 m ) of logs in different lenghts, in loading work 5458 amount (3139.526 m ) of logs in different lenghts, in unloading works 65 1 amount (244.539 m ) of logs in different lenghts were used. By this results establishing by time researches in this activities making work planning, work order and existing work order, together with this loses to minimize administration expences.