Reynolds sayısının düz bir plaka üzerindeki akış ve ısı transferi karakteristiklerine etkisinin incelenmesi
Investigation of effects of reynolds number on the characteristics of heat transfer and flow over a flat plate
  1. Tez No: 67959
  2. Yazar: KENAN ELİEYİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOPAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laminar akış, plaka üzerinden akış, k-s türbülans modeli, Laminar flow, turbulent flow, flow over flate plate, k-s turbulance model
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi REYNOLDS SAYISININ DÜZ BİR PLAKA ÜZERİNDEKİ AKIŞ VE ISI TRANSFERİ KARAKTERİSTİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Kenan ELİEYİOĞLU Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Mehmet KOP AÇ Temmuz 1997, 99 sayfa Bu çalışmada, düz bir plaka üzerinde oluşan laminar ve türbülanslı akımın sınır tabaka karakteristikleri, farklı Reynolds sayıları ele alınarak, nümerik olarak hesaplanmıştır. İlk olarak 0,5 m uzunluğundaki düz bir plaka üzerindeki laminar akım için Re = 100 alınarak çözüme gidilmiştir, ve bu sonuçlar analitik çözüm değerleri ile karşılaştırılmıştır. Daha sonra 0,487 m uzunluğundaki ısıtılmış düz bir plaka üzerindeki türbülanslı akım için 1,1x10 ile 6,5x10 arasında değişen dört farklı Reynolds sayısı değeri için çözüme gidilmiştir. PHOENICS paket programının kullanıldığı bu incelemede k-s türbülans modeli kullanılmıştır ve plaka üzerindeki bölgede hız, sıcaklık, türbülans kinetik enerji ve türbülans kinetik enerjiÖZET (devam ediyor) dağılma miktarları belirlenmiştir. Matematiksel model süreklilik, momentum, enerji, türbülans kinetik enerji ve türbülans kinetik enerji dağılma miktarı diferansiyel denklemlerinden oluşmaktadır. Hız, sıcaklık, türbülans kinetik enerji ve türbülans kinetik enerji dağılma miktarı dağılımları için sayısal hesaplamalar sunul muş ve dört Reynolds sayısı ve farklı bölgeler için karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; laminar akım için yapılan çözümde, sınır tabaka karakteristikleri değerleri analitik çözüm değerleri ile uyum içinde olduğu görülmüştür. Türbülans akımda ise; sıcaklık ve eksenel hız dağılımları plaka boyu ve Reynolds sayışma göre değişmektedir, fakat türbülans kinetik enerji ve türbülans kinetik enerji dağılma miktarı dağılımları, Reynolds sayısı ve plaka boyu arttıkça artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF EFFECTS OF REYNOLDS NUMBER ON THE CHARACTERISTICS OF HEAT TRANSFER AND FLOW OVER A FLAT PLATE Kenan ELİEYİO?LU Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Asst.Prof.Dr.Mehmet KOP AC July 1997, 99 pages In this study, boundary layer characteristics of laminar and turbulent flow over a heated flat plate have been computed by using various Reynolds numbers. Laminar flow over a flate plate with length 0,5 m has been firstly modelled for Re = 100; and the results were compared with analitical solution. The computition for turbulent flow over a heated flat plate with length 0,487 m has been performed r» fi for four Reynolds numbers ranging from 1,1x10 to 6,5x10. In the numerical analysis where the PHOENICS package programme was utilized, the k-s turbulence model has been used and the velocity, temperature, turbulence kinetic energy and turbulence kinetic energy dissipation rate have been predicted for the region over the plate. The mathematical model comprises differential equationsABSTRACT (continued) for continuity, momentum, energy, turbulence kinetic energy and its rate of dissipation. Numerical computations for velocity, temperature, turbulence kinetic energy and its dissipation rate distributions are presented. These results obtained for four Reynolds numbers and different directions are compared each other. As a result; boundary layer characteristic values are in well agreement with analitical solution for laminar flow. Temperature and axial velocity distributions change with respect to Reynolds number and plate length, but turbulence kinetic energy and its dissipation rate distributions increase with the increment of Reynolds numbers and that of plate length, for turbulent flow.