İstanbul Konservatuvarı Derleme Defterlerinde bulunan Kastamonu türkülerinin TRT THM repertuvarındaki mevcut notasyonlarının karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of the current notations of Kastamonu turkus in TRT THM repertory in the Istanbul Conservatory Compilation Books
  1. Tez No: 679634
  2. Yazar: NURULLAH ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Derleme, Kastamonu, Türkü, Geleneksel Türk Halk Müziği, Compilation, Kastamonu, Folk Song, Traditional Turkish Folk Music
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Türküler birer kültürel bellek mekânı olarak, yaratıldıkları coğrafyanın dili, gelenek göreneği, inançları, acıları ve dünya görüşleri gibi pek çok kültürel bileşeni yansıtırlar. Kastamonu türküleri de bu kapsamda Kastamonu yöresine ait kültürel kodları gerek melodik/ritmik yönden gerekse sözleri bağlamında yansıtmaktadır. Günümüz TRT THM repertuvarında, tespit edilen 79 Kastamonu türküsü bulunmakla beraber repertuvarda bulunmayan fakat İstanbul Konservatuvarı Derleme Defterlerinde (İKDD) bulunan çok sayıda Kastamonu türküsü bulunmaktadır. Bu kapsamda 1920'li yıllarda derlenen ve İKKD'de bulunan Kastamonu türkülerinin ortaya çıkarılması, incelenmesi ve araştırmacıların ilgisine/bilgisine sunulması önem arz etmektedir. Ayrıca unutulmaya yüz tutmuş olan Kastamonu türkülerini yeniden gündeme getirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması da önemli bir kültür hizmeti olarak görülmektedir. Bu araştırmada, nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılarak, İstanbul Konservatuvarı Derleme Defterleri ve TRT THM Repertuvarında bulunan Kastamonu yöresine ait türküler tespit edilmiştir. Tespit edilen türküler müziksel analiz yöntemi kullanılarak karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve durum tespiti yapılmıştır. Araştırma bu açıdan betimsel bir çalışma özelliği göstermektedir. Bu araştırmada elde edilen veriler ışığında; İKDD Defter 8 – 14 arasında toplam 390 türkünün, %8.72 oranıyla 34 türkünün Kastamonu yöresine ait olduğu, İKDD'de bulunan Kastamonu türkülerinin yöresel ağız özelliklerini taşıdığı ve yöre kültürünü yansıttığı, bu türkülerden bazılarının TRT THM repertuvarına kayıtlı olmasına karşın bir kısmının kayıtlı olmadığı, İKDD ve TRT THM Repertuvarında yer alan türkülerin büyük oranda LA karar sesli olduğu ve genellikle beş ses aralığında olduğu, İKDD yer alan eserlerin çoğunluğunda 3/4'lük, 4/4'lük, 9/8'lik ve 2/4'lük usûl kalıbında olduğu, ulaşılan sonuçlardan bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
As a space of cultural memory, folk songs reflect many cultural components such as the language, traditions and customs, beliefs, sufferings and worldviews of the geography in which they were created. In this context, Kastamonu folk songs reflect the cultural codes of the Kastamonu region both in terms of melody/rhythm and lyrics. In today's TRT TFM (Turkish Folk Music) repertoire, there are 79 Kastamonu folk songs that have been identified, but there are many Kastamonu folk songs that are not in the repertoire but are available in the Istanbul Conservatory Compilation Books (ICCB). In this context, it is important to reveal and analyze the Kastamonu folk songs compiled in the 1920s and included in the ICCB and present them to the interest/information of the researchers. In addition, bringing Kastamonu folk songs, which have sunk into oblivion, to the agenda again and transferring them to future generations is seen as an important cultural service. In this study, quantitative and qualitative research methods were used together. Using the screening model in the research, folk songs belonging to Kastamonu region in Istanbul Conservatory Compilation Books and TRT TFM Repertoire were identified. The detected folk songs were analyzed comparatively using the musical analysis method, and the situation was determined. In this respect, the research shows a descriptive study feature. In the light of the data obtained in this research, these are some of the gained results: in IKDD book between 8 and 14, a total of 390 folk songs belongs to the Kastamonu region with a ratio of 8.72% and 34 folk song; the Kastamonu folk songs in IKDD have the characteristics of a local dialect and reflect the local culture; the folk songs in IKDD and TRT THM Repertoire are mostly A last note and generally in the five-voice range; while some of these folk songs are registered in the TRT THM repertoire, some of them are not; most of the works in IKDD are in the 3/4, 4/4, 9/8 and 2/4 rhythmic form.