İstanbul Konservatuvarı Derleme Defterlerinde bulunan on altı Elazığ (Harput) türküsünün TRT THM repertuvarındaki mevcut notasyonlarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the existing notations in the TRT Turkish Folk Music repertoire of sixteen Elazığ (Harput) folk songs found in the Istanbul Conservatory Collection Registers
- Tez No: 1007526
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Darül Elhan, Harput/Elazığ, Derleme, Türk Halk Müziği, Darül Elhan, Harput/Elazığ, Compilation, Turkish Folk Music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İstanbul Konservatuvarı Derleme Defterlerinde yer alan Harput/Elazığ yöresine ait on altı türkünün, TRT Türk Halk Müziği Repertuvarında bulunan mevcut notasyonlarıyla karşılaştırmalı olarak ele alınmasını konu edinmektedir. Çalışmanın odağında, erken Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen derleme faaliyetleri kapsamında kayıt altına alınan Harput türkülerinin günümüzdeki repertuvar karşılıkları yer almaktadır. Araştırma kapsamında, derleme defterlerinde bulunan Harput türkülerinin TRT repertuvarındaki benzerleri belirlenmiş; eserlerin türkü adı, türkü sözleri, yöre bilgisi, repertuvar numarası, karar sesi, ses aralığı, değiştirici işaretleri ve usul özellikleri bakımından örtüşen ve farklılaşan yönleri ortaya konulmuştur. İnceleme sonucunda, bazı eserlerin repertuvarda benzer notasyonlarla yer aldığı, bazı türkülerde ise belirgin notasyon farklılıklarının bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, derleme defterlerinde kayıtlı olmasına rağmen TRT repertuvarında karşılığı bulunmayan bazı Harput türkülerinin varlığı da belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, derleme sürecinden günümüze uzanan zaman diliminde, notaya alma anlayışı ve repertuvar oluşturma yaklaşımlarında değişimler yaşandığını göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, Harput/Elazığ yöresine ait müzik mirasının tarihsel süreç içerisindeki aktarımını ortaya koyarak Türk halk müziği alanındaki literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden literatür ve arşiv taraması modelleri kullanılmıştır. Sonuçlar elde edilen bilgi ve bulgulara göre yorumlanarak betimlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on a comparative examination of sixteen folk songs from the Harput/Elazığ region recorded in the Istanbul Conservatory Compilation Notebooks and their existing notations included in the TRT Turkish Folk Music Repertoire. The main emphasis of the research is on the present-day repertoire counterparts of Harput folk songs that were documented during the compilation activities carried out in the early Republican period. The research identified similarities between Harput folk songs found in comprehensive notebooks and songs in the TRT (Turkish Radio and Television) repertoire; the works showed similarities and differences in terms of song title, lyrics, local information, repertoire number, key, interval, discontinuities, and rhythmic characteristics. The analysis revealed that some works appeared in the repertoire with similar notations, while others showed significant notation differences. Furthermore, it was determined that some Harput folk songs, which were fully included and recorded in comprehensive notebooks, are also found in the TRT repertoire. The findings indicate that changes have occurred in approaches to musical notation and repertoire formation from the compilation period to the present day. In this respect, the study aims to contribute to the literature on Turkish folk music by revealing the historical transmission of the musical heritage of the Harput/Elazığ region. This research employs qualitative research methods, specifically literature review and archival research models. The results are interpreted and described based on the data and findings obtained.