Investigating science teachers' technological pedagogical content knowledge (TPACK) competencies: A mixed method study
Fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgi (TPAB) yeterliklerinin incelenmesi: Bir karma yöntem araştırması
- Tez No: 679636
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU, DOÇ. DR. SEDEF CANBAZOĞLU BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TPAB, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Mayoz, Cinsiyet, Deneyim Yılı, TPACK, Science Teachers, Meiosis, Gender, Experience Years
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgilerini (TPAB) farklı değişkenler açısından incelemektir. Bu amaç kapsamında fen bilimleri öğretmenlerinin TPAB yeterlikleri, cinsiyet ve deneyim yılı bakımından incelenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin TPAB göstergeleri, Teknopedagojik Eğitim Yeterlik (TPACK-Deep) ölçeğinin alt boyutları olan tasarım, uygulama, etik ve uzmanlaşma faktörleri odağında araştırılmıştır. Çalışma, sırasıyla betimsel tarama yöntemi ve çoklu durum çalışması olmak üzere iki aşamadan oluşan sıralı açıklayıcı karma yöntem çalışmasıdır. Betimsel tarama çalışması için araştırmaya İç Anadolu bölgesinde gelişmekte olan bir ilde görev yapan 136 fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. Çoklu durum çalışmasının örneklemini ise, farklı TPAB yeterlik düzeylerine göre seçilmiş üç fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Veri kaynağı olarak TPACK-Deep ölçeği, ders gözlemleri, video ders kayıtları ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Nicel verilerin analizi için, betimsel istatistik, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA); nitel verilerin analizi için ise tümdengelim ve tümevarım yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre, fen bilimleri öğretmenlerinin TPAB yeterlik düzeyleri yüksektir. Ayrıca, öğretmenlerin cinsiyet ve deneyim yılı değişkenine göre, TPAB yeterlik düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. TPACK-Deep faktörlerine bakıldığında, fen bilimleri öğretmenlerinin ortalama puanları etik faktöründe en yüksek, uzmanlaşma faktöründe ise en düşük bulunmuştur. Bunun yanı sıra, TPAB yeterlik düzeyi yüksek olan öğretmen daha fazla TPAB göstergesine sahipken, TPAB yeterlik düzeyi düşük olan öğretmenin daha az TPAB göstergesine sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca, katılımcı öğretmenlerin TPAB göstergeleri, sahip oldukları farklı yeterlik düzeyleri için tasarım, uygulama, etik ve uzmanlaşma faktörleri hakkında zengin bilgiler sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate science teachers' technological pedagogical content knowledge (TPACK) in terms of different variables. Specifically, the purpose was to examine science teachers' TPACK competency levels according to their gender, experience years and determine their TPACK indicators based on TPACK-Deep factors, namely design, exertion, ethics, and proficiency. The current study was followed by explanatory sequential mixed methodology and composed of two stages: survey research and multiple case study respectively. Participants were 136 science teachers from a small province located in Central Anatolia region of Turkey. In addition, three teachers who had different levels of TPACK competency were selected from the sample for the multiple case study. Data sources were TPACK-Deep scale, classroom observations, video recordings of the classroom instruction, and semi-structured interviews. For the analysis, descriptive statistics, independent sample t-test, and one-way ANOVA were used for the quantitative data; deductive and inductive analysis were used for the qualitative data. The findings of the current study showed that science teachers' TPACK competency levels were high. Moreover, there were no significant differences in TPACK levels in terms of teachers' gender and experience years. Considering TPACK-Deep factors, teachers' scores were highest in the ethics factor and lowest in the proficiency factor. On the other hand, teacher who had high TPACK competency level showed more TPACK indicators; low competency level showed less TPACK indicators. In addition, participant teachers' TPACK indicators provided rich information about TPACK-Deep factors for different TPACK competency levels.