Nomofobinin OKÜ İİBF öğrencilerinin demografik özellikleri ve akademik başarıları ile olan ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between demographic characteristics and academic achievements of nomophobia
  1. Tez No: 679642
  2. Yazar: SİDAR AĞDUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Psikoloji, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni İletişim Teknolojileri, Dijital Bağımlılıklar, Nomofobi, New Communication Technologies, Digital Addictions, Nomophobia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler akıllı telefonları yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmiştir. Hayatı kolaylaştıracak birçok fırsat sunan akıllı telefonlar, bilinçsiz ve aşırı kullanıldığında ise ortaya birtakım sorunları çıkarmaktadır. Bu sorunlardan birisi de nomofobi yani akıllı telefondan yoksun kalma korkusudur. Bu çalışmanın amacı, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan öğrencilerin nomofobi düzeylerini çeşitli demografik değişkenler, akıllı telefon kullanım biçimleri ve genel ağırlıklı not ortalamaları açısından incelemektir. Bu doğrultuda OKÜ İİBF'de öğrenim görmekte olan 442 öğrenciye anket aracılığı ile ulaşılarak veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. İki grubun karşılaştırılmasın da bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılmasın da ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda nomofobinin yaş, medeni durum, sınıf düzeyi, anne/baba eğitim durumu, aile aylık ortalama gelir, genel ağırlıklı not ortalaması, akıllı telefon kullanım süresi, interneti gece kapatma, en sık akıllı telefon kullanılan zaman dilimine göre anlamlı farklılık göstermediği; cinsiyet, bölüm, boş zaman aktivite tercihi, günlük akıllı telefon kullanım süresi, şarj taşıma durumu, uyanır uyanmaz ve uyumadan önce akıllı telefon ile vakit geçirme, akıllı telefonu gece kapatma, en sık kullanılan sosyal medya, anlık bildirim özelliğinin aktif olma durumu, bildirimi fark ettikten sonra kontrol etme süresi, en sık bildirim alınan sosyal medya uygulaması ve tercih edilen iletişim yoluna göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developments in information and communication technologies have made smart phones an indispensable part of life. Smart phones, which offer many opportunities to make life easier, pose some problems when used unconsciously and excessively. One of these problems is nomophobia, the fear of being deprived of the smartphone. The aim of this study is to examine the nomophobia levels of students studying at Osmaniye Korkut Ata University Faculty of Economics and Administrative Sciences in terms of various demographic variables, smartphone usage patterns and general weighted grade averages. Accordingly, 442 students studying at OKU FEAS were contacted with the survey method and data were collected. SPSS 22.0 program was used in the analysis of the data obtained. Independent-Samples T-test was used to compare the two groups and one-way analysis of variance was used to compare more than two groups. As a result of the analysis, the nomophobia does not differ significantly in terms of age, marital status, class level, education status of parents, family monthly average income, general weighted grade averages, smartphone usage time, internet shutdown at night, and the most frequently used smartphone; gender, department, leisure activity preference, daily smartphone usage time, charge carrying status, waking up and spending time with smart phone before going to sleep, turning off the smartphone at night, the most frequently used social media, instant notification feature being active, notification noticed after checking, the social media application that is reported most frequently and the preferred communication method.