Nomofobinin sanal kaytarma üzerindeki etkisi: Antalya Belek örneği
The effect of nomophobia on cyberloafing: The case of Antalya Belek
- Tez No: 680110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm İşletmeleri, Sanal Kaytarma, Nomofobi, Tourism Facilities, Cyberloafing, Nomophobia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Turizm sektörü kapsamı içerisine giren otel işletmeleri zamanla önemli derecede ilerleme ve gelişme göstermektedir. Teknolojik gelişme ve ilerleme ile etkileşimli olan otel işletmeleri sektörü günümüzde her türden müşteriye cevap verecek tesisler haline gelmiştir. Otel işletmeleri bir hizmet işletmesi olup, otel işletmelerinin başarısında insan unsuru büyük ve önemli yer tutmaktadır. İnsan unsurunun önem kazanması işletmelerde istihdam edilen personelin önemini arttırmaktadır. Gelişen teknoloji ve çeşitlenen insan ihtiyaçları ile insanların teknolojik araçlar kullanma oranları da zamanla artmaktadır. Teknolojik araçların kullanılması ile birlikte olumlu ve olumsuz davranış değişiklikleri oluşmaya başlamış ve bu davranış değişiklikleri iş yerlerine kadar etki etmiştir. Bu durum yeni kavramların oluşmasına yol açmıştır. Araştırma konusunun temelini oluşturan sanal kaytarma ve nomofobi kavramları da bahsi geçen yeni kavramlardandır. Tüm bunlardan hareketle çalışma üç bölüm olarak kurgulanmıştır. Birinci bölümde Sanal Kaytarma kavramı açıklanmış olup genel olarak daha önce yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise nomofobi kavramı açıklanmış olup konuyla ilgili önceden yapılmış çalışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise turizm işletmelerinde çalışan personelin nomofobik davranışlarının, sanal kaytarma davranışları üzerine etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hotel businesses within the scope of the tourism industry presenting significant progress and development over time. The hotel business sector, which is interactive with technological development and progress, has become facilities that will respond to all kinds of customers at the present time. Tourism companies are classifying in the service industry, and the human factor has a great impact in the success of hotel businesses. The impact of human factor is bringing out the importance of the personnel employed in toourism industry. Enhancement of technology and diversification of the human needs, the use of technological devices in humans has also increased. Within the utilization of technological tools, positive and negative behavioral changes have caused to occur and these behavioral changes had an impact on workplaces too. This situation has led to come out of new terms. The concepts of cyberloafing and nomophobia, which are the subject of thesis, are also very important in this circumstances. In this context, the study is constructed on three parts. In the first chapter, the term of cyberloafing described and apprised about the prior studies. In the second chapter the term of nomophobia described and as in the first chapter, prior studies has been apprised. In the third and last chapter of the study, cyberloafing and nomophobic behaviors of the staff, whose working in tourism facilities, were analyzed in detail.