Kafkasya'dan Anadolu'ya Çeçen göçleri (1860-1918)
Chechen migrations from the Caucasus to Anatolia (1860-1918)
  1. Tez No: 679658
  2. Yazar: HAVVA GİZEM ACER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SACİT UĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Caucasus, the Ottoman Empire, Russia, Chechen Migration, Settlement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kafkas coğrafyası ile 914'ten itibaren ilişki kuran Rusya'nın tarihi süreçte Kafkasya politikasında birçok dönüşüm yaşanmıştır. 1859'da Kafkas halkı Rus yayılmacılığına karşı direniş hareketlerini başlatarak Rusya'nın Kafkasya'da ilerlemesini bir süre durdurmuşlardır. Rusya 1774 Küçük Kaynarca ve 1829 Edirne Antlaşması ile birlikte Kafkasya'da hakimiyeti tekrar ele geçirerek Kafkas halklarının dini, siyasi ve sosyal hakları üzerinde tamamen tahakküm kurmuş ve bu halkları Osmanlı topraklarına göç etmeye zorlamıştır. Kafkasya'da direnişin sembol halkı olan Çeçenler de Rusya'nın Kafkasya politikasından nasibini almış ve Osmanlı topraklarına göç etmişlerdir. Çalışmada Çeçen muhâcirlerin, Osmanlı topraklarına geliş güzergahları, nüfusları, geçici ve kalıcı iskân mahalleri, devlet ve halk tarafından yapılan yardımlar, iskân öncesinde ve sonrasında yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmeler gibi konular üzerinde durulmuştur. Bunun yanında Osmanlı Devleti'nin iskân politikası, diğer devletlerin bu politikaya bakışı da ele alınmıştır. Anahtar Kelimler: Kafkasya, Osmanlı Devleti, Rusya, Çeçen Göçü, İskân
Özet (Çeviri)
Russia, which has been in contact with the Caucasian geography since 914, has experienced many transformations in the Caucasus policy in the historical process. In 1859, the Caucasian people started resistance movements against Russian expansionism and stopped Russia's advance in the Caucasus for a while. With the 1774 Küçük Kaynarca and 1829 Treaty of Edirne, Russia regained its dominance in the Caucasus and completely dominated the religious, political and social rights of the Caucasian peoples and forced these peoples to migrate to the Ottoman lands. Chechens, the symbol people of the resistance in the Caucasus, also got their share from Russia's Caucasus policy and migrated to the Ottoman lands. In the study, topics such as the arrival routes of the Chechen immigrants to the Ottoman lands, their population, temporary and permanent settlements, the aids made by the state and the public, and the positive and negative situations experienced before and after the resettlement were emphasized. In addition, the settlement policy of the Ottoman Empire and the view of other states on this policy were also discussed.