Yunus Emre'de ölüm temasına teosofik bir bakış
A theosophic approach to the theme of death in Yunus Emre
- Tez No: 679659
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI MUSTAFA AÇIKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, felsefe, teoloji, teosofi, Riselatü'n Nushiyye, Divan, ölüm, Yunus Emre, philosophy, theology, theosophy, Riselatü'n Nushiyye, Divan, death
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışmasında Yunus Emre'nin ölüme yönelik düşüncelerini teosofik bir bakış açısıyla ele almaya çalıştık. Bu süreçte Yunus Emre'ye ait olan Riselatü'n Nushiyye ve Divan eserleri detaylı incelenerek, yazılan makaleler, ulusal tez merkezinde yapılan araştırmalar, Yunus Emre hakkında kitaplar elde edilerek çalışmamız tamamlanmıştır. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında; teolojinin ve sophia'yanın tanımlarını yaparak açıklama getirip Yunus Emre'nin hayatı, eserleri ve felsefesine değindik. İkinci bölümde ölüm temasının kavramsal, olgusal ve tarihsel çerçevelerini anlatarak, üçüncü bölümde bu anlatının Yunus Emre'nin düşünce çerçevesinde insan, Tanrı, ruh, ölüm kavramlarının tanımlarını yaparak ilişkilendirdik. Dördüncü bölümde ise Yunus Emre'de ölüm temasının varlık ve yokluk merkezinde teosofik yaklaşımla değerlendirilmesini yaparak tezimiz sonuç kısmında ise tez içeriğinin bütüncül değerlendirilmesi yapılarak tezimiz sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we tried to deal with Yunus Emre's thoughts on death from a thesophical point of view. Our work has been completed by examining Yunus Emre's Riselatü'n Nushiyye and Divan in detail as well as the articles written, the researches made in the national thesis center, and the books about Yunus Emre. Our study consists of four parts: Introductory part; We made an explanation by defining theology and sophia and; We touched upon Yunus Emre's life, works and philosophy. In the second part, we dealt with the history of the theme of death, and in the third part, human, God, soul and death are defined within the framework of Yunus Emre. Then in the fourth part, Yunus Emre's thought is evaluated with a theosophical approach as to existence and nonexistence. Our thesis ended by fully addressing the thesis in the conclusion part.