Müzik eserleri üzerindeki hakların internet ortamında korunması
The protection of the rights on musical works on the internet
- Tez No: 679725
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAFAK PARLAK BÖRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eseri, İnternet, Telif Hakkı, Lisans, Dijital Müzik Servisi, Müzik Modernizasyon Kanunu, Musical Work, Internet, Copyright, License, Digital Music Service, Music Modernization Act
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tezin konusunu“Müzik Eserleri Üzerindeki Hakların İnternet Ortamında Korunması”oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışmamızda müzik eserleri üzerindeki hakların internet ortamında ihlalinin engellenmesi ve telif hakkı ihlalinin gerçekleşmesi halinde öngörülen düzenlemeler ile internet ortamında yasal olarak müzik dinleme hizmeti sunan dijital müzik servisleri ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, müziğin, telif hakkının ve internetin tarihsel gelişimi ile müzik eseri, eser sahipliği gibi telif hakları ile ilgili temel kavramlar incelenmiştir. İkinci bölümde, eser sahibinin hakları, bağlantılı haklar, bu haklara getirilen sınırlamalar ve koruma süreleri AB müktesebatı ve uluslararası sözleşmeler ile mukayeseli olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, eser sahibinin haklarının devri, lisans yetkisi ve lisans sözleşmelerine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde, telif haklarının internet ortamında ihlali konusu Dijital Milenyum Telif Hakkı Kanunu ve bu konudaki AB Direktifleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Beşinci ve son bölümde ise müzik eserlerinin dijital müzik servislerinde yayınlanması, bu servislerin özellikleri ve telif politikaları ile Müzik Modernizasyon Kanunu'nun bu konuda getirdiği yenilikler, önemli mahkeme kararları ile birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this dissertation is " the Protection of the Rights on Musical Works on the Internet. In this context, the prevention of violation of the rights on the musical works on the internet and the regulations foreseen in case of copyright violation and digital music services that offer legal music streaming services on the internet are discussed. In the first chapter of the study, the historical development of music, copyright and the internet, and basic concepts related to copyright such as musical work, ownership of the work are examined. In the second chapter, the rights of the owner of the work, related rights, the limitations imposed on these rights and the duration of protection are discussed in comparison with the EU acquis and international conventions. In the third chapter, explanations about the transfer of the rights of the owner, license right and license agreements are made. In the fourth chapter, the issue of copyright infringement on the Internet is analyzed in comparison with the Digital Millennium Copyright Law and EU Directives on this issue. In the fifth and final chapter, the broadcasting of music works in digital music services, the features of these services and the copyright policies, and the innovations brought by the Music Modernization Law in this regard are discussed together with important court decisions.