Adalet ve Kalkınma Partisi'nin halkla ilişkiler ve tanıtım stratejileri üzerine bir inceleme (2001-2015)
A study on the public relations and publicity strategies of the Justice and Development Party (2001-2015)
  1. Tez No: 679737
  2. Yazar: OSMAN UTKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Political Public Relations, Political Election Campaigns, AK Party
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Tarih boyunca siyasal aktörler halk nezdinde olumlu bir izlenim oluşturmak ve halkın desteğini temin etmek için birçok yöntem ve strateji kullanmışlardır. Siyasal yaşamda meydana gelen gelişim ve değişimler, siyasal aktörlerin de söz konusu gelişmelere ayak uydurmasını ve bu yeni yöntem ve teknikleri uygulamalarını beraberinde getirmiştir. Siyasal iletişim ve siyasal halkla ilişkiler yaklaşımları bu anlamda önemli bir yer teşkil etmektedir. Siyasal aktörler açısından henüz yeni sayılabilecek olan“siyasal halkla ilişkiler”kavramı seçim kampanyaları kapsamında ele alınmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda AK Parti'nin 2002-2015 yılları arasında katıldığı genel seçim kampanyalarında ortaya koyduğu siyasal halkla ilişkiler yaklaşımları, yöntemleri ve stratejileri çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Yürütülen çalışmada 3 Kasım 2002, 22 Temmuz 2007, 12 Haziran 2011, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimleri siyasal halkla ilişkiler bakımından ele alınmıştır. Niteliksel bir karakter taşıyan çalışmada betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. AK Parti'nin kurulduğu günden sonra katıldığı genel seçimlerde yakaladığı başarıda siyasal halkla ilişkilerin rolü değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, AK Parti'nin 2002-2015 yılları arasında katıldığı seçimlerde yürüttüğü seçim kampanyalarında siyasal halkla ilişkiler yaklaşımlarını ve stratejilerini uygulamaya çalıştığı görülmektedir. Elde edilen bulgulara göre, AK Parti'nin kampanya dönemlerinde yaptığı siyasal halkla ilişkiler çalışmalarının seçim başarılarını olumlu yönde etkilediği anlaşılmaktadır. Anahtar kelimler: Siyasal Halkla İlişkiler, Siyasal Seçim Kampanyaları, AK Parti
Özet (Çeviri)
Throughout history, political actors have used many methods and strategies to create a positive impression in the public eye and to secure public support. The developments and changes in political life have brought political actors to keep up with these developments and to apply these new methods and techniques. Political communication and political public relations approaches occupy an important place in this sense. The concept of“political public relations”, which can be considered new for political actors, is aimed to be addressed within the scope of election campaigns. In this context, the political public relations approaches, methods and strategies put forward by the AK Party in the general election campaigns it participated in between 2002-2015 constituted the subject of the study. In the study conducted, the general elections of 3 November 2002, 22 July 2007, 12 June 2011, 7 June 2015 and 1 November 2015 were discussed in terms of political public relations. The descriptive analysis method was used in the study, which has a qualitative character. The role of political public relations in the success of the AK Party in the general elections it participated in after the day it was founded has been tried to be evaluated. In the study, it is seen that the AK Party tried to implement political public relations approaches and strategies in the election campaigns it carried out in the elections it participated in between 2002-2015. According to the findings, it is understood that the political public relations works of the AK Party during the campaign periods have a positive effect on the election success.