Üç boyutlu tipografide malzeme kullanımının görsel anlatıma etkisi
The visual expression effect of material use in three-dimensional typography
- Tez No: 679764
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP UYGUNGÖZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tipografi, Üç boyutlu tipografi, Sözel-görsel eşitlik, Sözel-görsel zıtlık, Typography, 3D typography, Verbal-visual equality, Verbal-visual contrast
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bir grafik tasarım çalışmasını oluşturmada pek çok farklı yöntem vardır. Tipografik yöntemleri mesajı kullanmak ve onları doğru ifade edecek şekilde boyutlandırmak, bunlardan bir tanesidir. Bu araştırma, tipografinin alışılagelmiş yüzey tasarımlarından farklı bir şekilde, üç boyutlu düşünmenin tasarımda ne gibi etkilere sahip olacağını ve katkı sağlayacağını anlamak adına yapılmıştır. Tipografinin, ihtiyaç duyulduğunda mesajı doğru iletme amacını gerçekleştirmek için farklı malzemelerden ya da mekânın sunduğu olanaklardan yararlanarak boyutlandırılması ile alternatifli tasarımlar yapılabileceğinin üzerinde durulması gerekliliğini hedeflemiştir. Çalışmada tarihsel anlamdan çok, sözel-görsel anlam bütünlüğü üzerinde durularak değerlendirmeler yapılmıştır. Bu araştırma, üç boyutlu tipografi konusunda okuyucusuna ve tasarımcıya genel bir bakış ortaya koymaktadır. Araştırma boyunca, konuya ait önemli tasarımcı ve öğrencilere ait boyutlandırılmış tipografik tasarım örneklerine yer verilen görseller aracılığıyla, yine tasarımcı-öğrenci kitlesine tasarım alanına dair farklı bir anlayış gösterilmeye çalışılmıştır. Araştırma aynı zamanda lisans eğitim düzeyindeki öğrencilerle, konu ile ilgili derste yapılan çalışmaları da içermektedir. Amacı, herhangi bir grafik tasarım öğrencisine tipografiye farklı bir boyuttan bakılabileceğine dair bir başlangıç sağlayabilmek aynı zamanda tasarım derslerinde ve mezuniyet sonrası tasarımcı olarak çalışılacak ortamlarda gerekli olan farklı bakış açısı ihtiyacını karşılayabilmektir.
Özet (Çeviri)
There are many different ways to create a graphic design work. Using typographic methods to use the message and sizing them to express them correctly is one of them. This research was carried out in order to understand what kind of effects and contribution three dimensional thinking will have on design, in a way different from the conventional surface designs of typography. It is aimed to emphasize that alternative designs can be made by dimensioning the typography by using different materials or the opportunities offered by the space in order to realize the purpose of conveying the message correctly when needed. In the study, evaluations were made by emphasizing the integrity of verbal-visual meaning rather than the historical meaning. This research provides an overview of three dimensional typography to the reader and the designer. Throughout the research, it has been tried to show a different understanding of the design field to the designer-student audience through the visuals that include sized typographic design examples of important designers and students. The research also includes the studies carried out in the course related to the subject with undergraduate students. Its aim is to give any graphic design student a head start on how typography can be viewed from a different perspective, and at the same time meet the need for a different perspective required in design courses and in environments to work as a designer after graduation.