İslam'ın ilk asrında kadın algısı ve eğitimi
Women's perception and education in the first century of Islam
  1. Tez No: 679791
  2. Yazar: AYŞE ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AŞLAMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Din Eğitimi, Kadın Eğitimi, İslam'ın İlk Asrı, Women, Religious Education, Women Education, First Century of Islam
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tarih boyunca kadınlar toplum içerisinde dışlanmış, hakları elinden alınmış, eğitimden mahrum bırakılmıştır. İslamiyet'in nüzulünden önce kadınların toplumsal statüsü, onların eğitim alanının yanı sıra hukuki ve sosyal pek çok alanda engellenmesine neden olmuştur. Ailenin eğitiminde son derece etkili olmasına rağmen kadınlar, genellikle sadece erkeğe hizmet etmekle yükümlü varlıklar olarak görülmüştür. İslamiyet'in indirilmeye başlandığı Hicaz bölgesinde, bazı kabilelerde kız çocuklarının ilerleyen zamanlara sorun çıkaracakları endişesiyle diri diri toprağa gömüldüğü ve öldürüldüğü görülmektedir. Cahili bir anlayışa sahip olan bu toplumda İslamiyet'in nüzulü ile birlikte birçok değişim ve gelişim yaşanmaya başlamıştır. Kadının sosyal statüsü ve eğitimi de en çok gelişme gösteren alanlardan biri olmuştur. Araştırmamızın sonuçlarına göre İslamiyet, indirilmeye başlandığı ilk andan itibaren kadınlar ile ilgili olarak var olan bu olumsuz anlayışı eleştirmiş ve gerek Kur'an ayetleri gerekse Hz. Peygamber'in (sav) uygulamaları kadına yeniden hak ettiği statüyü kazandırmaya yönelik olmuştur. Kadınlar Hz. Peygamber döneminde eğitim faaliyetlerine aktif bir şekilde katılmış, eğitim vermiş ve Hz. Peygamber'in tebliğ faaliyetlerine önemli destekleri olmuştur. Ancak Hz. Peygamber'in (sav) vefatının ardından kadınlar ile ilgili olarak geçmiş gelenekler ve düşünce yapısı yeniden etkili olmaya başlamış ve kadınlar eğitim faaliyetlerinden uzaklaştırılmıştır. Kadını eğitimden uzaklaştıran İslamiyet değil, İslamiyet'in getirdiği değerleri yanlış yorumlayan ve kendi düşüncelerini İslamiyet'in öngördüğü değerler olarak aktaran kimseler olmuştur. Bu çalışmanın amacı İslam dininin teşekkül sürecinde önemli olan hicri ilk asırda kadının eğitim durumunu incelemektir. Hz. Peygamber'in vefatının ardından kadınların eğitim alanında geri bırakılmasının nedenleri incelenerek bunların İslam dini kaynaklı olup olmadığı araştırılmıştır. Nitel bir çalışma olan bu tez, aynı zamanda doğası gereği tarihi bir çalışma olma özelliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, women have been excluded in society, their rights have been taken away and they have been deprived of education. Prior to Islam's woe, women's social status was hampered in many areas of education as well as legal and social. Despite being extremely influential in the family's education, women have often been seen as entities liable to serve only the man. In the Hejaz region, where Islam has been downloaded, some tribes have seen girls buried and killed alive out of concern that they will cause trouble later on. This society, which has an ignorant understanding, has begun to experience many changes and developments along with the sadness of Islam. The social status and education of women has also been one of the areas that has improved the most. According to the results of our research, Islam has criticized this negative understanding of women from the moment it was downloaded and the practices of both the Quran verses and the Prophet (plea) have been aimed at giving the woman the status she deserves again. Women actively participated in educational activities during the Prophet Prophet's term, provided training and supported the activities of the Prophet's communiqué. However, following the passing of Prophet Muhammad, the past traditions and thinking structure regarding women began to take effect again and women were suspended from educational activities. It is not Islam that has removed women from education, it has been people who have misinterpreted the values that Islam brings and conveyed their own opinions as the values that Islam prescribes. The purpose of this study is to examine the educational status of women in the first century of hijri, which is important in the process of the Islamic religion. Following the death of Prophet Muhammad, the reasons for the women's retrofitting in the field of education were examined and investigated whether they originated from the Islamic religion. A qualitative study, this thesis is also inherently historic.