Yerel halkın kırsal turizme yönelik algıları: Isparta örneği
Perceptions of local people towards rural tourism: Isparta example
  1. Tez No: 679847
  2. Yazar: GÖKHAN KÖKDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UTKU ONGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal turizm, turizm, yerel halk, Isparta, Rural tourism, tourism, local people, Isparta
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Turizm faaliyetleri dünyanın birçok ülkesinde önemli bir kalkınma aracıdır ve kırsal turizm bu faaliyetler içinde önemli bir yer tutmaktadır. Toplumsal ve çevresel açıdan doğa ile iç içe olan bir turizm faaliyeti olan kırsal turizm, az gelişmiş bölgelerde ekonomik ve sosyal açıdan yerel ve bölgesel düzeyde ekonomik faydalar oluşturması yönünden önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışmada Isparta ili ve çevresinde yaşayan yerel halkın kırsal turizme ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Isparta il ve ilçelerinde yaşayan 400 birey gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin kırsal turizme ilişkin görüşlerinin belirlenmesinde literatür taraması yapılarak hazırlanan, toplam 29 maddeden meydana gelen 5'li Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analiz sürecinde SPSS 20.0 programında frekans analizi ile korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda katılımcıların genel olarak kırsal turizmi bölgesel açıdan faydalı buldukları, kırsal turizmin istihdamı arttırdığını belirttikleri, kırsal turizmin bölgesel hareketliliği arttırdığını düşündükleri, kırsal turizm sayesinde turizm gelirlerinin dört mevsim devam edeceği görüşünde birleştikleri tespit edilmiştir. Bunun yanında araştırmaya katılan bireylerin kırsal turizmi yerel halkın yaşam standardını arttıran bir unsur olarak gördükleri, yerel işletmelerin ekonomik açıdan canlanması için kırsal turizm faaliyetlerinin arttırılması gerektiğini belirttikleri, kırsal turizm sayesinde hane halkı geliri artarken kadınların da istihdama katılımlarının artacağını düşündükleri belirlenmiştir. Katılımcıların kırsal turizmin sosyo-kültürel etkilerine ilişkin görüşleri değerlendirildiği zaman, kırsal turizmin yörenin tanıtımına katkı sağlayacağı ve yerel kültürün başka insanlara da tanıtılacağı konusunda görüş bildirdikleri tespit edilmiştir. Bunun yanında katılımcıların büyük bir bölümünün kırsal turizme katılımın psikolojik açıdan faydalı olduğunu ve bölgenin doğal zenginliklerine ilişkin farkındalığın arttırılmasına katkı sağladığını düşündükleri bulunmuştur. Sonuç olarak, kırsal turizmin ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan kalkınmaya katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Tourism activities are an important development tool in many countries of the world and rural tourism has an important place in these activities. Rural tourism; is a tourism activity that is socially and environmentally intertwined with nature, and it is important in terms of creating economic and social-economic benefits at local and regional levels in less developed regions. In this study conducted, it is aimed to examine the views of local people who live in Isparta city center and surrounding districts on rural tourism. 400 individuals who live in Isparta city center and the districts participated in the study voluntarily. In determining the opinions of the individuals who participate in the study on rural tourism, A 5-point Likert-type scale consisting of a total of 29 items, prepared by reviewing the literature, was used. In the process of analyzing the data obtained in the study, frequency analysis and correlation analyis are were used in the SPSS 20.0 program. At the end of the study, it was determined that the participants generally found that rural tourism was beneficial in regional terms, stated that rural tourism increased employment thought that rural tourism increased regional mobility and agreed that tourism revenues would continue for four seasons thanks to rural tourism. In addition, it was determined that the individuals who participate in the study rural tourism as a factor that increases the living standards of the local people, stated that rural tourism activities should be increased so as to revive local businesses in terms of economic, and thought that while rural tourism would increase the household income and the participation of women in employment would increase. When evaluated views of participants on the socio-cultural aspects of rural tourism, it was determined that they expressed their opinions that rural tourism will contribute to the promotion of the region and the local culture will be introduced to other people. In addition, it was found that a large part of the participants thought that participation in rural tourism was beneficial in terms of psychological and contributed to raising awareness on the natural riches of the region. As a result, it can be said that rural tourism contributes to economic and socio-cultural development.