Kurumsal yaklaşım perspektifinden Türkiye'de reform yönetimi
Reform administration in Turkey from the perspective of institutional approach
- Tez No: 679876
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ÖVGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 549
Özet
Siyasal, ekonomik ve toplumsal sistem ve süreçlerin kurumlardan bağımsız olarak ele alınamayacağını savunan kurumsal yaklaşım günümüzde sosyal bilimler alanında kullanılan önemli analiz araçlarından biri haline gelmiştir. Bu çalışma kurumsal yaklaşım perspektifinden Türkiye'de reform yönetimi ve reformların başarısızlığını kurumsal alt yapı ve reform yönetiminin kurumsallaşması yönüyle ele almaktadır. Bu yaklaşımda kurum, geçmişin sosyal, siyasal ve ekonomik sistem ve süreçlere yön veren düşünce alışkanlıkları ve davranış kalıpları olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan kurumsal değişim zor ve uzun dönemli bir sürecin ürünüdür. Kurumsal yaklaşım çerçevesinde Türkiye'de kamu yönetimi alanında reformların hayata geçirilmesi ve başarıya ulaşması, ekonomik gelişme ve kalkınmayı teşvik eden kapsayıcı kurumların varlığına ve reform yönetiminin kurumsallaşma derecesine bağlıdır. Çalışmada kurumsal yaklaşımın bir alt türü olan tarihsel kurumsalcılık çerçevesinde Türkiye'de geçmişten günümüze reformların gerçekleştiği kurumsal çerçeve ve bu kurumsal çerçeveye denk düşen reform yönetimi dönemler itibariyle incelenmiş ve analiz edilmiştir. Özetle yaklaşık 250 yıldır devam eden reform hareketlerine rağmen, Atatürk İnkılapları kurumsal düzlemde bu süreci ileri taşımışsa da, kurumsal çerçevede değişimin çok yavaş olduğu gözlemlenmiştir. Türkiye'de reformların başarısızlığındaki gelinen nokta, tek başına kader olmayıp, mevcut iktidarların bilinçsiz ya da çoğu zaman (iktidarlarını sürdürmek için) bilinçli olarak dışlayıcı kurumları devam ettirme yönünde verdiği kararların sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca reformların başarısız oluşunda reform yönetiminin kurumsallaşamamasının da önemli bir payı bulunmaktadır. Günümüzde artık otobüsü kaçırmış bir ülkenin küreselleşen bir dünyada spontane reformlarla kalkınma yarışını sürdürebilmesi zordur. Bu nedenle Türkiye'nin kurumsal faktörleri göz önünde bulundurarak yeni bir reform tasarımına ve bu tasarıma uygun kurumsallaşmış bir reform yönetimini hayata geçirmeye ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
The institutional approach, which argues that political, economic and social systems and processes cannot be handled independently of institutions, has become one of the important analysis tools used in the field of social sciences today. This study discusses the reform management and the failure of reforms in Turkey from the perspective of institutional approach, within the framework of institutional infrastructure and institutionalization of reform management. In this approach, the institution is defined as the habits of thought and behavior patterns that shape the social, political and economic systems and processes of the past. In this respect, institutional change is the product of a difficult and long-term process. Within the framework of the institutional approach, the implementation and success of reforms in the field of public administration in Turkey depends on the existence of inclusive institutions that promote economic growth and development, and the degree of institutionalization of reform management. In the study, the institutional framework in which reforms took place from past to present in Turkey and the reform management corresponding to this institutional framework are examined and analyzed by the periods within the framework of historical institutionalism, which is a sub-type of the institutional approach. In summary, despite the reform movements that have been going on for about 250 years -although Atatürk's Revolutions carried this process forward in the institutional level- it is observed that the change in the institutional framework has been very slow. The point reached in the failure of the reforms in Turkey is not fate alone, but the result of the decisions made by the existing governments unconciously or often deliberately (in order to maintain their power) to maintain the exclusionary institutions. In addition, the failure of the reform administration to be institutionalize has an important role in the failure of the reforms. In today's globalizing world, it is difficult for a country that missed the boat to continue the race of development with spontaneous reforms. For this reason, Turkey needs a new reform design that takes into account the institutional factors and an institutionalized reform management in line with this design.
Benzer Tezler
- Neoliberal subjectification through family medicine model in Turkey: An online ethnography
Türkiye'de aile hekimliği modeli ve neoliberal öznellik inşası
EMİNCAN FİDAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2021
Siyasal BilimlerGalatasaray ÜniversitesiSiyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
DR. CEMİL YILDIZCAN
- Yönetişim yaklaşımı ve belediyeler: Yönetişim göstergeleri açısından Malatya belediyeleri araştırması
Governance approach and municipalities: Research on Malatya municipalities in terms of governance indicators
ABDULLAH ABİD ÖZTOPRAK
Doktora
Türkçe
2011
Kamu YönetimiSelçuk Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET AKİF ÇUKURÇAYIR
- Türk müziğinde kadın toplulukları ve bir kadın müzik topluluğu örneği: Âvâze
Women's ensembles in Turkish music and an example of a women's music ensemble: Âvâze
ŞERİFE GÜVENÇOĞLU
Doktora
Türkçe
2022
Müzikİstanbul Teknik ÜniversitesiMüzikoloji ve Müzik Teorisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÖZDE SARI ÇOLAKOĞLU
- İlişkisel ekonomi perspektifinden Türk bisiklet endüstrisinde bağlamsallık, yörünge bağımlılığı ve olumsallık
Contextuality, path dependency and contingency in the Turkish bicycle industry from the perspective of relational economics
ESİN AVCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Şehircilik ve Bölge PlanlamaYıldız Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YİĞİT EVREN
- Institutional governance of financial development: The case of Turkey
Finansal gelişmenin kurumsal yönetişimi: Türkiye örneği
BETÜL PİŞKİN
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
Ekonomiİstanbul Üniversitesiİktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. TANER AKAN