Kemer Av Köşkü'nün mimarisi ve değerlendirilmesi
Architecture and evaluation of Kemer Hunting Lodge
- Tez No: 679972
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DENKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kemer Av Köşkü, Anadolu Selçuklu Mimarisi, Pişmiş Toprak, Çini, Kemer Hunting Lodge, Anatolian Seljuk Architecture, Terracotta, Tile
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın ilk bölümünde, konunun kısaca tanımı yapılarak amacı ve önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Daha sonra köşkün yer aldığı Kemer coğrafyası ve tarihi, antik dönemden itibaren ele alınarak günümüze uzanan çizgiye kadar geçirdiği aşamalardan kısaca bahsedilmiştir. İkinci bölümde, Anadolu Selçuklu Devleti'nde av kültürü, sultanların ve emirlerin av ve avcılık faaliyetleriyle olan ilişkisi incelenmiştir. Üçüncü bölüm, tezimizin odak noktasını oluşturan Kemer Av Köşkü'nün mimarisine odaklanmıştır. Bu bölümde köşk, tüm mimari öğeleriyle ayrı ayrı alt başlıklara ayrılmıştır. İlk olarak köşkün genel tanımlaması yapılmış, daha sonra çevre duvarlarının yapısal özellikleriyle birlikte, kullanılan malzemenin niteliği açıklanmıştır. Ana köşk binası, plan şemasıyla, kullanılan malzemelerin niteliği, plan şeması içerisinde yer alan mekanların özellikleri gibi ana başlıklar başlıklar incelenmiştir. Alt başlıklar içerisinde; su künkü ağı, hazırlık/soyunmalık mekanı, hamam, sofa, merdiven sistemi, pencere düzenlemesi, çatı sistemi, süsleme elemanları, ahşap hatıl kuşakları gibi alt başlıklar yer almaktadır. Bununla birlikte, yapının üzerine kurulduğu topoğrafya göz önüne alınarak, köşk binası dört cepheden ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Son olarak da; köşkün tarihlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Dördünce bölümde, yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular; pişmiş toprak buluntular, cam, sikke, devşirme taş malzemeler ve çini buluntular başlığı altında incelenmiştir. Son bölümde ise, tüm veriler ışığında varılan sonuçlar, köşkün Anadolu Selçuklu köşk mimarisi bağlamında, aynı grupta yer alan köşklerle benzer ve özellikle farklı noktalarına değinilerek ulaşılan yeni sonuçlar ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, a brief definition of the subject was made and its purpose and importance were tried to be revealed. Later, the geography and history of the Arch, in which the mansion is located, were briefly mentioned in the stages that it spent from ancient times to the line that extends to the present day. In the second chapter, hunting culture in Anatolian Seljuk State, the relationship of Sultans and Emirs with hunting and hunting activities is examined. The third part focuses on the architecture of the Arch Hunting Lodge, which is the focus of our thesis. In this section, the pavilion is divided into separate subheadings with all its architectural elements. First, a general description of the mansion was made, and then, together with the structural characteristics of the surrounding walls, the nature of the material used was explained. Main titles such as main pavilion building, plan diagram, nature of the materials used, characteristics of the spaces contained in the plan diagram were examined. Subheadings include water network, preparation/undressing space, bathhouse, sofa, stair system, window arrangement, roof system, ornamentation elements, wooden line belts. However, considering the topography on which the structure was built, the pavilion building was evaluated separately from the four facades. Finally, an attempt was made to date the mansion. In the fourth section, the finds obtained during the archaeological excavations were examined under the heading terracotta finds, glass, coins, tipped stone materials and tile finds. In the last section, the results reached in the light of all the data, in the context of Anatolian Seljuk mansion architecture, the pavilion is similar to the pavilions in the same group and in particular, new results were tried to be put forward by addressing different points.