Spor yöneticisi adaylarının Makyavelizm ve sportmenlik açısından incelenmesi (Batı Akdeniz örneği)
Examination of sports manager candidates in terms of Machiavelism and sportsmanship (West Mediterranean example)
  1. Tez No: 679974
  2. Yazar: DİLARA ÜŞÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN TERCAN KAAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Spor Yöneticiliği, Sportmenlik, Makyavelizm, Etik, Sports Manager, Machiavellianism, Sportsmanship, Ethics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada özellikle, Rönesans politika uzmanı ve yazarı olarak Machiavelli ve onun görüşüyle meydana gelen Makyevelizm ele alınmaktadır. Makyavelizme göre hedeflenen amaca ulaşmak için, kullanılan her metod mübahtır. Bu çalışmanın amacı Batı Akdeniz Bölgesinde yer alan Spor Yöneticiliği Bölümlerinde Okumakta Olan Yönetici Adaylarının Makyavelizm ve Sportmenlik Açısından İncelenmesidir. Çalışmanın yöntemi amacına göre tanımlayıcı, yapılış zamanına göre kesitsel, veri toplama yöntemine göre anket çalışmasıdır. Araştırma tarama modeliyle tasarlanmıştır. Tez çalışmasının evreni Batı Akdeniz bölgesinde yer alan Spor Yöneticiliğinde eğitim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Çalışmada evreninin tümüne ulaşılması planlanmaktadır. Veri toplama aracı olarak 3 bölümden oluşan bir anket formu kullanılacaktır. Birinci bölümde katılımcılara ait demografik bulgular ve (Dahling, Whitaker ve Levy, 2009) tarafından geliştirilmiş olan ve Ülbeği (2016) tarafından dilimize adapte edilen Makyavelizm ölçeği kullanılacaktır. İkinci bölümde ise spora katılımla ilgili bilgilerin yer aldığı Vallerand vd (2007) tarafından geliştirilen ve Sezen-Balçıkanlı (2010) tarafından dilimize adapte edilen Çok Boyutlu Sportmenlik ölçeği kullanılacaktır. Anketin üçüncü bölümünde ise London ve Bower tarafından 1968 yılında geliştirilmiş ve Türkçeye uyarlaması Akbaba tarafından 1994 yılında yapılan Özgecilik ölçeği kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, Machiavelli as a Renaissance policy expert and writer and Machiavellianism that emerged with his view are discussed. According to Machiavellianism, every method used is permissible to achieve the targeted goal.The aim of this study is to examine the manager candidates who are studying in the Sports Management departments in the Western Mediterranean Region in terms of Machiavellianism and sportsmanship. The method of the study is descriptive according to its purpose, cross-sectional according to the time it was made, and a survey study according to the data collection method. The research was designed with scanning model. The universe of the thesis study consists of students studying in Sports Management in the Western Mediterranean region. In the study, it is planned to reach the entire universe. A questionnaire consisting of 3 parts will be used as a data collection tool. In the first part, the demographic findings of the participants and the Machiavellianism scale developed by (Dahling, Whitaker, & Levy, 2009) and adapted to our language by Ülbeği (2016) will be used. In the second part, the Multidimensional Sportsmanship scale, which includes information about participation in sports, was developed by Vallerand et al. (2007) and adapted to our language by Sezen-Balçıkanlı (2010). In the third part of the questionnaire, the Altruism scale developed by London and Bower in 1968 and adapted into Turkish by Akbaba in 1994 will be used.