Spor yöneticisi adaylarının çatışma yönetimi stilleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of relationships between conflict management styles and communication skills of candidate sport managers
- Tez No: 603056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Spor Yöneticisi, Çatışma Yönetimi Stilleri, İletişim Becerileri, Sport Management, Sport Manager, Conflict Management Styles, Communication Skills
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma; spor yöneticisi adaylarının çatışma yönetimi stilleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırma nicel yöntem anlayışında ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma grubunu; 2018-2019 Eğitim-öğretim yılı bahar döneminde yedi üniversitenin (Trabzon Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi) Spor Bilimleri Fakültesi ile bir üniversitenin (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesindeki Spor Yöneticiliği Bölümü'nde öğrenim gören 143'ü (% 38.6) kadın ve 227'si (% 61.4) erkek olmak üzere toplam 370 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ile Thomas and Ruble (1977) tarafından gerçekleştirilen Sökmen ve Yazıcıoğlu'nun (2005) Türkçe'ye uyarlama yaptığı“Çatışma Yönetimi Stilleri Ölçeği”ve Korkut-Owen ve Bugay (2014) tarafından geliştirilen“İletişim Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Veri toplama süreci sonucunda elde dilen bulgular bilgisayar ortamına aktarılmış, verilerin çözüm ve yorumlanmasında betimsel istatistikler (frekans, aritmetik ortalama, standart sapma), t-testi, tek faktörlü varyans analizi (One-Way ANOVA) kullanılmış ve Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Yapılan analizler neticesinde, spor yöneticisi adaylarının iletişim becerileri ile çatışmayı yönetme stilleri arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca spor yöneticisi adaylarının iletişim becerilerinin yüksek olduğu ve çatışma yönetiminde en çok Yönetici Rekabet Stilini kullandığı en az ise Kaçınma Stilini kullandığı tespit edilmiştir. Çatışma Yönetimi Stilleri Ölçeği incelendiğinde cinsiyet, yaş, akademik ortalama, spor yapma durumu, iletişim ile ilgili ders veya kurs alma durumu ve anne eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılaşma görüldüğü, ikamet yeri, haftalık spor yapma saati, aile gelir düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne tutumu ve baba tutumu gibi bağımsız değişkenlere göre anlamlı bir ilişki görülmediği sonucuna ulaşılmıştır. İletişim Becerileri Ölçeği incelendiğinde yaş, akademik ortalama, spor yapma durumu, iletişim ile ilgili ders veya kurs alma durumu, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve baba tutumuna göre anlamlı farklılıklar görülürken cinsiyet, ikamet yeri, haftalık spor yapma saati, aile gelir düzeyi ve anne tutumuna göre anlamlı bir farklılık görülmediği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the relationships between conflict resolution styles and communication skills of candidate sport manager. In accordance with this purpose, the research was conducted using relational screening model as a quantitative method. The research group consisted of 370 senior students, 143 females (38.6%) and 227 males (61.4%) who, during the 2018-2019 spring term, studied in the Faculty-ies of Sports Sciences at 7 different universities (Trabzon University, Ondokuz Mayıs University, Atatürk University, Manisa Celal Bayar University, Gazi University, Akdeniz University, Eskişehir Technical University) and in the Department of Sport Management in the Faculty of Physical Education and Sport Management at Recep Tayyip Erdoğan University. In the research,“Personal Info Form”prepared by the researcher,“Conflict Resolution Styles Scale”, which was introduced by Thomas-Ruble (1977) and adapted to Turkish by Sökmen- Yazıcıoğlu (2005) and“Communication Skills Scale”introduced by Korkut-Owen and Bugay (2014) were used as data collection tools. The findings of data collection process were computerized and the descriptive statistics (frequency, arithmetic mean, standard deviation), t-test and one way analysis of variance ( One-Way ANOVA) were used in the analysis and interpretation of the findings. Pearson's Coefficient of Correlation was also calculated. As a result, it was revealed that there was a highly positive relationship between the conflict resolution styles and communication skills of the candidate sport managers participated in the study. Furthermore, it was concluded that the candidate sport manager had advanced communication skills and they used mosty Managerial Competiton Style and Avoiding Style at least. Having studied the Conflict resolution Styles Scale, a significant difference was found in terms of age, sex,academic success, having courses on communication, mothers' education. This difference was not found in terms of such independent variables as place of residence, weekly amount of sports activities, familys' economic status, fathers' education and parents' attitudes. Based on the analysis of Conflict Resolution Styles Scales, it was found out that there were significant differences in terms of age, academic success, sports activites, having courses on communication, parents' educaton and their attitudes. However, no significant differences were found in terms of sex, place of residence, weekly amount of sports activities, families' economic status and parental attitudes. The findings were discussed within the scope of literature and suggestions were made in accordance with the results.