Hafıza ve imgelem ilişkisi üzerine fenomenolojik bir çalışma
A phenomenological study on memory and imagination
  1. Tez No: 679995
  2. Yazar: ŞULE GÖLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İmge/İmaj, İmgelem, Hafıza/Bellek, Zaman, Image, Imagination, Memory, Time
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tezde Platon'dan Deleuze'e imgelem ve hafıza konusunda özgün görüşleri olan filozofların argümanları ele alınıp tarihsel bir çözümlemeyle karşılaştırmalı olarak sunuldu. Birinci bölümde İlkçağ filozoflarının imge ve hafıza düşünceleri ele alındı. Platon'dan Augustinus'a kadar bu kavramların ele alınışı irdelendi. İkinci Bölümde Modern dönemdeki imgelem ve hafıza kavramları Thomas More, Campenalla, F. Bacon, Montaigne gibi utopyacı filozofların görüşlerinden başlanarak Descartes, Spinoza, Locke, Berkeley, Hume, Kant ve Kierkegaard'a kadar ele alındı. Üçüncü Bölümde Modern düşünce sonrası filozofların açıkça öneminin farkına vardıkları imge ve hafıza kavramları irdelendi. Bu bölümde Bergson, Husserl, Heidegger, Sartre, Merleau-Ponty ve Deleuze'un imgelem ve hafıza kavramları değerlendirildi. Çalışmada filozofların imgelem konusunda üç farklı temel görüşe sahip oldukları belirlendi. Bu temel imgelem anlayışlarının içerisinde bazı filozoflar imgelemi düşünmenin olumlu bir parçası olarak görürken bazı filozofların imgelemi rasyonel düşünmeyi bozan bir unsur olarak ele aldıkları ortaya çıkarıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the major views and arguments on imagination and memory from Plato to Deleuze have been analyzed and compared historically. In the first section, image and memory thoughts of the ancient philosophers were discussed. The handling of these concepts from Plato to Augustinus was examined. In the second section, the concepts of imagination and memory in the modern period were discussed starting from the views of utopian philosophers such as Thomas More, Campenalla, F. Bacon, and Montaigne to Descartes, Spinoza, Locke, Berkeley, Hume, Kant and Kierkegaard. In the third section, the concepts of image and memory, of which post-modern thought philosophers clearly recognized their importance, were examined. In this section, the imagination and memory concepts of Bergson, Husserl, Heidegger, Sartre, Merleau-Ponty and Deleuze were evaluated. Three main approaches to imagination and memory have traced out. It is determined that while some philosophers have considered imagination as a powerful tool of rational thinking some others have considered it as an agent distorting rational thinking.