Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu ve basın hayatı (1888-1963)
Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu and press life (1888-1963)
- Tez No: 680015
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu, Sıhhiye Müdürü, Siyaset, Antalya Basını, Akdeniz Gazetesi, Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu, Health Menager, Politics, Antalya Press, Akdeniz Newspaper
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu, 1888 yılında Elmalı'da doğmuştur. Ailesi Elmalı eşrafından olup, ticaretle uğraşan varlıklı bir ailenin en küçük oğludur. Elmalı'da iptidaî eğitiminin ardından İzmir'de başladığı idadî eğitimini Midilli'de tamamlamıştır. 1907 yılında Mekteb-i Tıbbiye'de yüksek eğitimine başlamıştır. Mekteb-i Tıbbiye eğitimi sırasında siyasetle tanışarak Osmanlı Demokrat Fırkası'na üye olmuştur. Osmanlı Demokrat Fırkası'nın savunduğu fikirlere yönelik çeşitli gazetelerde makaleler neşretmiştir. Balkan Savaşları'nda öğrenci iken yedek subaylık yapmış, terhisinin ardından 1913 yılında Mekteb-i Tıbbiye'den mezun olmuştur. Kütahya- Simav Hükümet Tabibliği'nden sonra katıldığı I. Dünya Savaşı'nda İran, Irak ve Suriye cephelerinde görev almış, Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasının ardından İstanbul'a dönmüştür. Millî Mücadele döneminde Kastamonu, Sivas, Kayseri gibi Anadolu'nun çeşitli vilayetlerinde Sıhhiye Müdürlüğü yapmıştır. 1923 yılında Diyarbekir Sıhhiye Müdürlüğü görevinden Antalya vilayetinden ikinci dönem mebus adayı olabilmek için ayrılmıştır. Mebus listesinde yer alamamasının ardından serbest hekimlik yapmış, bir süre sonra Antalya adlı gazetede sermuharrirlik görevini üstlenmiştir. Sonra Antalya gazetesinden ayrılarak sahip ve sermuharrirliğini üstlendiği Akdeniz adlı gazeteyi çıkarmıştır. Akdeniz gazetesinin kapanmasıyla doktorluk mesleğine geri dönmüş, çeşitli vilayetlerde Sıtma Mücadele Tabibliği ve başkanlığı görevlerini yapmıştır. Antalya'nın sıtmadan kurtulması için önemli faaliyetler göstermiştir. Bu sırada basına olan ilgisinin yanında Hilal-i Ahmer Cemiyeti ve Halkevi Başkanlığı görevlerini yürütmüştür. 1950 yılında CHP Antalya Milletvekili adayı olsa da yapılan seçimlerde milletvekili adayı olamamış ve emekliliğini istemiştir. Emeklilik hayatında Antalya'nın önde gelen gazetelerinde makaleler neşretmiştir. Nihayet, 1963 yılında gezi yazıları için çıktığı yolculuğunda rahatsızlanmış ve Antalya'ya döndükten sonra vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu was born in 1888 in Elmalı. His family is from Elmalı and he is the youngest son of a wealthy family dealing with trade. After his primary education in Elmalı, he completed his high school education, which he started in İzmir, in Lesbos. He started his higher education at Mekteb-i Tıbbiye in 1907. During his education at the School of Medicine, he met politics and became a member of the Ottoman Democrat Party. He published articles in various newspapers on the ideas defended by the Ottoman Democrat Party. He was a reserve officer while he was a student in the Balkan Wars and after his discharge he graduated from Mekteb-i Tıbbiye in 1913. After Kütayha- Simav Government Office, he participated in World War- I in Iran, Iraq and Syria fronts and returned to Istanbul after the signing of the Armistice of Mudros. During the National Struggle, he worked as the Directorate of Health in various provinces of Anatolia such as Kastamonu, Sivas and Kayseri. Diyerbekir Health Directorate to become a second term deputy candidate from Antalya province. After he could not be included in the MPs list, he worked as a freelance physician and after a while he took the position of chief executive in Antalya newspaper and published the newspaper Akdeniz, which he owns and undertakes the chief executive officer. With the closure of Akdeniz newspaper, he returned to the profession of medicine and served as the Head of Malaria Control in various provinces. İt has shown important activities for Antalya to get rid of malaria. Meanwhile, besides his interest in the press. Her served as the President of the Hilal-i Ahmer Society and the Community Center. Even though the CHP was a candidate for Antalya deputy in 1950, he could not become a deputy candidate in the elections and asked for his retirement life, he published articles in leading newspapers of Antalya. Finally in 1963, he got sick during his travels for travel writings and died after returning to Antalya.