Antalya'da hanehalkı katı atık yönetim davranışı
Household solid waste management behaviour in Antalya
- Tez No: 680050
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ALİ KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Atık, Geri Dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Döngüsel Ekonomi, Kabul Etme İstekliliği, Koşullu Değerleme, Kesikli Seçim Deneyi, Household Waste Management, Recycling, Sustainability, Circular Economy, Willingness to Accept, Contingent Valuation, Discrete Choice Experiments
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Birçok gelişmekte olan ülke gibi Türkiye'de de artan refah, kentleşme ve nüfus artışı ile birlikte atık üretimi de hızla artmaktadır. Bu atıkların büyük kısmı hâlâ gömme veya depolama sahalarında bertaraf edilmektedir. Türkiye'de geri dönüşümün atık yönetimindeki payı gelişmiş ülkelere göre düşük kalmaktadır. Sağladığı faydalar göz önüne alındığında geri dönüştürülemeyen atıklar nedeniyle her yıl çok büyük miktarda parasal kayıplar yaşanmaktadır. Ayrıca üretim girdisi olarak geri dönüştürülmeyen hammadde kullanımı, ekosistemler üzerindeki baskıyı arttırarak çevre tahribatını hızlandırmaktadır. Bu tez çalışmasıyla Antalya ilinde üç büyük kent merkez ilçeleri olan Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa belediyelerinde hipotetik olarak oluşturulmuş bir geri dönüşüm programına katılım için hanehalkı kabul etme istekliliğinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Tez çalışmasının temel motivasyon kaynağını Muratpaşa Belediyesi'nin başlatmış olduğu 'Çevreci Komşu Kart Projesi' oluşturmaktadır. Bu amaçla belirtilmiş tercihli piyasa dışı değerleme yöntemleri olan Koşullu Değerleme ve Kesikli Seçim Deneyi yöntemleri kullanılmıştır. Bu yöntemler atık yönetimi gibi piyasası olmayan mal ve hizmet türlerindeki herhangi bir değişimin değerinin parasal olarak hesaplanmasını mümkün kılmaktadır. Koşullu Değerleme Yöntemi temelinde tanımlanan Probit regresyonun tahmininden elde edilen bulgularından hanehalkı atık geri dönüşüm programına genel katılma istekliliği hesaplanmıştır. Kesikli Seçim Deneyi modeli Karma Logit regresyonu ile tahmin edilmiş ve atık geri dönüşüm programını oluşturan özellikler için kabul etme istekliliği hesaplanmıştır. Ayrıca, hanehalkı geri dönüşüm davranışının bir dizi sosyo – ekonomik değişkenden de etkilendiği ampirik olarak belirlenmiştir. Ampirik sonuçlar ışığında farklı sosyoekonomik gruplardaki hanehalkının katı atık geri dönüşüm programlarına katılımı artıracak politikalar önerilerilmektedir.
Özet (Çeviri)
As in many developing countries increase in welfare, urbanization and population boom has triggered the waste generation in Turkey. Most of these wastes are still disposed through inappropriate ways such as landfilling and storage. The share of recycling is relatively low when compared to developed countries. When considered its benefits, non – recycled wastes lead to enormous amount of welfare losses in the country. Furthermore, maintaining the usage of non – recycled raw materials as production inputs increases the pressure on the environment and thus speeds up environmental degradation. This thesis work aims to measure willingness to accept compensation for participating a hypotetical recycling program in three central districts of Antalya, namely Kepez, Konyaaltı and Muratpaşa municipalities. The main motivation of the study comes from the“Çevreci Komşu Kart Projesi”started by Muratpaşa Municipality. For this purpose, two revealed preferences methods, Contingent Valuation and Discrete Choice Experiments have been implemented. These methods allow to calculate a change in terms of monetary value for a non – market good such as waste management services. General willingness to participate in the household waste recycling program was calculated from the findings obtained from the estimation of the Probit regression defined on the basis of the Contingent Valuation Method. The Choice Experiment Model was estimated with the Mixed Logit regression and the willingness to accept was calculated for the features that make up the waste recycling program. In addition, it has been empirically determined that household recycling behavior is also affected by a number of socio-economic variables. In the light of the empirical results, policies have been proposed to increase the participation of households in different socioeconomic groups in solid waste recycling programs.