KOSGEB Girişimcilik Destek Programının (KOSGEB GDP) istihdam üzerindeki etkisi ve girişimcilerin KOSGEB GDP'ye karşı tutumları: Antalya ili örneği
Impact of KOSGEB Entrepreneurship Support Program (KOSGEB GDP) on employment and entrepreneurs attitudes towards KOSGEB GDP: The case of Antalya
- Tez No: 680064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, İstihdam, KOSGEB, Girişimcilik Destek Programı, Antalya, Entrepreneurship, Employment, KOSGEB (The Small and Medium Enterprises Development Organizitaion), Entrepreneurship Support Program, Antalya
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Girişimcilik bölgesel ekonomiden küresel ekonomiye tüm ölçekteki ekonomilerin gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Ülke ekonomilerinin lokomotifi olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin teşvik edilmesi amacıyla girişimcilik faaliyetleri çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. Türkiye'de girişimcilik kültürünün oluşturulması, yaygınlaştırılması ve girişimcilerin ekonomideki paylarının çoğaltılarak rekabet gücünün arttırılması amacıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)15.06.2010 tarihinde Girişimcilik Destek Programını (GDP) uygulamaya koymuştur. KOSGEB GDP, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış girişimcilere girişimcilik desteği sağlayarak, onların yeni istihdam alanları yaratmalarını ve ülke ekonomisine katkı sağlamalarını amaçlamaktır. Ortaya konan bu destek programını devletin dolaylı istihdam politikaları kapsamında ele almak mümkündür. Devlet hem ekonomik hem de sosyal yönlerini dikkate alarak istihdamı arttırmak amacıyla da bu desteği yürürlüğe koymuştur. Bu çalışmada, KOSGEB GDP'den faydalanan girişimcilerin, kurdukları işletmelerde istihdam sağlarken bu programdan ne ölçüde faydalandıkları ve programın istihdam üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda, girişimcilerin ve istihdam edilen personelin yaş, cinsiyet ve eğitim durumu incelenerek, KOSGEB GDP ile sağlanan istihdamın özellikleri ortaya konulmuştur. Girişimcilerin, KOSGEB GDP'nin istihdam üzerindeki etkisine dair tutumları incelenmiştir. Çalışmada nitel ve betimleyici analiz yöntemlerinin kullanılmasının yanı sıra, alan araştırması kısmında, Antalya ilinde, 2016-2018 yılları arasında KOSGEB GDP'den yararlanmış olan 240 girişimciye e-posta kanalıyla anket uygulanmış ve elde edilen veriler SPPS 22 programıyla analiz edilmiştir. Araştırmmanın sonucunda; Antalya ilindeki girişimcilerin demografik ve sektörel özelliklerini yansıtan verilere ulaşılmasının yanı sıra, KOSGEB GDP'nin girişimcilerin istihdam yaratmasında önemli rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. KOSGEB GDP'den yararlanmış olan girişimcilerin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi özellikleri ile girişimlerinin büyüklüğü, yarattıkları istihdam miktarı ve faaliyet gösterdikleri sektör arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Antalya ilinde KOSGEB GDP'den yoğun olarak faydalanan sektörler belirlenmiş ve buradaki işletmelerin sektörel dağılımının Türkiye geneli ile büyük ölçüde paralellik gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırma, KOSGEB GDP'nin hem Antalya ili özelinde hem de ülke genelinde istihdam üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik alandan veri sunmaktadır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, Türkiye'deki girişimci adayları ile bu alanda çalışan araştırmacılar ve karar alma pozisyonunda olanlar için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship has an important role in the development of economies of all sizes from the regional economy to the global economy. Entrepreneurship activities are supported by various institutions and organizations in order to encourage small and medium-sized enterprises, which are considered as the engines of the economies. In order to realize the formation and dissemination of entrepreneurial culture in Turkey and to increase the competitiveness of entrepreneurs by increasing their share in the economy, the Small and Medium Enterprises Development Organization (KOSGEB) initiated the Entrepreneurship Support Program (GDP) on 15.06.2010. KOSGEB GDP aims to provide entrepreneurship support to entrepreneurs who have completed Applied Entrepreneurship Training, thus creating new employment areas and contributing to the national economy. This support program can be considered within the scope of the indirect employment policies of the state. By taking into account its economic and social dimensions, the state has put this support program into effect to increase employment as well. In this study, the extent to which entrepreneurs benefit from the KOSGEB GDP while providing employment in the enterprises they established and the effect of the program on employment are investigated. In this context, the age, gender and educational status of the entrepreneurs and employed personnel are examined and the characteristics of the employment provided by KOSGEB GDP are revealed. Entrepreneurs' attitudes towards the impact of the KOSGEB GDP on employment are examined. Besides using qualitative and descriptive analysis, the research has also employed survey as a method where in the field research, a questionnaire has been applied to 240 entrepreneurs who benefited from KOSGEB GDP between the years 2016-2018 in Antalya province. The obtained data have been analyzed with SPPS 22 program. As a result of the research; in addition to reaching the data reflecting the demographic and sectoral characteristics of the entrepreneurs in Antalya province, it was concluded that KOSGEB GDP plays an important role in the employment creation of entrepreneurs. It has been determined that there is a significant relationship between the age, gender, education level of the entrepreneurs who have benefited from KOSGEB GDP and the size of their enterprises, the amount of employment they create and the sector they operate in. Sectors highly benefiting from KOSGEB GDP in Antalya are determined and the sectoral distributions of these enterprises are found to exhibit substantial similarity with the general pattern in Turkey. The research presents data from the field which helps in understanding the effects of KOSGEB GDP on employment both in Antalya and throughout Turkey. The results and analysis derive from the research can serve as a guide for the prospective entrepreneurs, researchers working in this field and for those in decision-making positions in Turkey.