Türk idare hukukunda idarenin özel hastaneler üzerindeki denetim yetkisi ve sorumluluğu
Administration's supervision authority and responsibility overprivate hospitals in Turkish administrative law
- Tez No: 680090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Özel hastanelerin ayırıcı unsurları, ruhsata ve hizmete esas denetim, seviyelendirme denetimi, özel sağlık hizmetlerinin kamusal niteliği, idarenin sorumluluğu, Distinctive elements of private hospitals, inspection based on license and service, leveling control, public nature of private health services, responsibility of the administration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sağlık hizmetleri esas itibariyle bir kamu görevi olması sebebiyle idareye ait bir görevdir ve idarenin sorumluluğundadır. Ancak günümüzde sağlık hizmetlerinin özel tüzel veya gerçek kişilikler eliyle gördürülmesi yaygınlık kazanmıştır. İdarenin özel kişiliklerin her türlü faaliyetleri konusunda çeşitli kıstaslarla denetimi mevcut olmakla birliktex konu sağlık hizmetlerine geldiğinde hizmetin niteliğinin kamu hizmeti olması, bu hizmeti sağlayan özel kişiliklerin denetim ve sorumluluğunda daha özel kıstasları gerektirmektedir. Bu çalışmanın içeriğini de özel hastaneler eliyle verilecek sağlık hizmetlerinin idari denetimi ve özel hastanelerin hizmet faaliyetlerinden, sağlık hizmetlerinin asli yetkilisi olan özel hastaneleri bu hizmetlerde yetki sahibi yapan idarenin, idari sorumluluk boyutu oluşturacak; özel hastaneler söz konusu özel kıstaslar bakımından idari denetim ve idarenin sorumluluğu yönleriyle incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Since health services are essentially a public duty, it is a duty of the administration and is the responsibility of the administration. However, it has become widespread today that health services are provided by private legal or real persons. Although the administration has control over all kinds of activities of private persons with various criteria, when it comes to health services, the fact that the nature of the service is public service requires more specific criteria in the supervision and responsibility of private persons who provide this service. The content of this study will be the administrative control of the health services to be provided by private hospitals and the service activities of private hospitals, the administrative responsibility dimension of the administration, which makes the private hospitals, which are the main authorities of health services, authorized in these services; private hospitals will be examined in terms of administrative control and responsibility of the administration in terms of these special criteria.