İslâm borçlar hukukunda ihtiyat ilkesi
Precautionary principle in Islamic law of obligations
  1. Tez No: 680093
  2. Yazar: MERVENUR AKÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ YAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İhtiyat, Borçlar Hukuku, Akidler, Şüphe/Belirsizlik, Mükellef
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, İslâm borçlar hukuku alanındaki birçok konuda söz konusu olan hak ve sorumlulukların yerine getirilmesinde bu hak ve sorumlulukların ihtiyat prensibi ile bağlantısı ele alınmaya çalışılmıştır. Şüphe ve belirsizlik olgusunun bulunduğu birçok konuda sıkça karşımıza çıkan ihtiyat kavramı, İslâm fıkıh literâtüründe müstakil bir delil olarak ele alınmamıştır. Ancak usûl-u fıkıh'taki sedd-i zerâyi, istihsan, hilâf gibi ferî delillerle ilişkisinin olduğu hatta kimi zaman onların yerine kullanıldığı gibi görüşler usûl âlimleri tarafından ileri sürülmüştür. Zira literatürde müstakil bir delil olarak ele alınmamasına rağmen böylesi önemli bir yere sahip olması ihtiyatın hem usulde hem de furû da kayda değer bir yerinin olduğunu göstermektedir. İhtiyatın Furû'u fıkıhta yoğun kullanımı ve ifade edildiği gibi bazı ferî deliller ile güçlü irtibatı, İslâm borçlar hukuku alanındaki borç alacak ilişkileri, akidler, muhayyerlikler gibi önemli mevzularda sıkça karşımıza çıkmaktadır. Özünde hak ve sorumluklardan oluşan İslâm borçlar hukuku'nda ihtiyat prensibi gerek tarafların korunması, garanti altına alınması gerekse karşılıklı yapılan akidler de bazen tek tarafın bazen her iki tarafın haklarının, mallarının yahut canlarının korunmasını sağlamaktadır. Netice itibariyle İslâm hukukunun muamelât kapsamı çerçevesinde ele alınan borçlar hukuku, gündelik hayatta karşılaşılan sorunların yoğunluğu ve vazgeçilmez bir unsur olması bakımından önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle kamu düzeninin sağlanması, ihtiyaçların karşılanması ve kişiler arasında adaletin sağlanması bakımından İslâm'ın tavsiye ettiği dengenin gözetilmesi borçlar hukukunun zeminini oluşturur. Dolayısıyla İslâm'ın diğer birçok konuda olduğu gibi borçlar hukukundaki düzenlemeleri ve tavsiyeleri doğrultusunda ihtiyatın işlevselliği ve nerede nasıl kullanılması gerektiği konumuzun mevzuunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the connection between the fulfillment of the rights and responsibilities in many issues in the field of İslamic Law Of Obligations within the framework of the precautionary principle has been discussed. The principle of discretion, which is frequently encountered in many issues where there is doubt and uncertainty, has not been considered as an independent evidence in the Islamic fiqh literature. However, it has been arqued by the scholars of the method that it has a relation ship withsome evidence such as sedd-i zeraysh, isthsan and caliphate, sometimes used instead of them. The fact that it has such an ınportant place, although it is not considered as an independent evidence in the literature, Shows that the discretion has a significant place both in the method and in the branches. The intensive use of prudence in fiqh and its strong connection with some frivolous evidences, as expressed, are frequently encountered in important issues such as debt-debt relations in the field of İslamic law of obligations, contracts, and imagination. In the Islamic law of obligations, which consists of rights and responsibilities in essence, the principle of precaution provides the protection and guarantee of the parties and the protection of the rights, property or lives of both parties, sometimes in matual contracts. As a consequence, the law of obligations, which is dealt with within the scope of İslamic law, has an important place in terms of the intensity of the problems encountered in daily life and being an indispensable element. Therefore, observing the balance recommended by İslam in terms of ensuring publıc order, meeting the needs and ensuring justice for individuals constitutes the basis of the law of obligations. Hence, the functionality of the precaution and how it shold be used in line with the regulations and recommendations of the law of obligations as in many other subject of our subject. Keyworlds: Discretion, Law of Obligations, Constracts, Doubt /Uncertainty, Precaution, Taxpayer