Mathematical analysis of applejuice filtration and applejuice concentrate production by freeze concentration
  1. Tez No: 6801
  2. Yazar: A.LEVENT BAYINDIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT UNGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elma suyu, kek filtrasyonu, filtre yardımcı maddeleri, filtrasyon modeli, dondurarak konsantre, faz dengesi, kristalizasyon
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ELMA SUYU Fi LTRASYONÜNÜN MATEMATİKSEL ANALİZİ VE DONDURARAK KONSANTRE YÖNTEMİ İLE ELMA SUYU KONSANTRATI ÜRETİMİ Bay mdırl ı, A. Levent Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suat ÜNGAN Doç. Dr. Mustafa özil gen 88 sayfa, Haziran 1989 ÖZET Elma suyu f iltrasyonlarına uygulanan denklem, Sperry'nin filtrasyon denklemine; kek direncini, filtratm eksponansiyel bir fonksiyonu olarak ilave edilerek bulunmuştur. Filtre yardımcı maddelerinin kullanımı, filtrasyon hızını artırmıştır. Filtre tablasının kaplanması, tablanın direncini artırmış fakat berrak elma suyu üretilmiştir. Kaplama için ve filtre yardımcı maddesi olarak kizelgur kullanılmıştır. Kaplamanın miktarındaki artışdan dolayı, filtre tablasının direncinin artması, filtrasyon direncinin artışına yol açmıştır. Çalışılan aralıkta basınç ve sıcaklığın olay üzerinde hissedilir bir etkisi yoktur. Askorbik asit eklemenin meyve suyu rengi üzerinde olumlu etkileri gözlenmiştir. Asbest içeren filtre tablalarının yerlerine ayni akış hızına sahip örgü bezler kullanılabileceği görülmüştür.Çalışmanın ikinci kısmında; dondurarak konsantre yöntemi ile elma suyu konsantratı üretilmiştir. Tek basamaklı bir süreçte konsantrasyonu ikiye, çok basamaklı operasyonlarda ise daha yüksek konsantrasyon seviyelerine ulaşmak mümkündür. Daha düşük bir buzdolabı sıcaklığı, istenen konsantrasyon seviyesine ulaşmak için gereken samanı kısaltmıştır. Elma suyundaki katı maddenin su ve buz arasında dağılımını veren bir katsayı tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
MATHEMATICAL ANALYSIS OF APPLE JUICE FILTRATION AND APPLE JUICE CONCENTRATE PRODUCTION BY FREEZE CONCENTRATION Bayı ndı r 1 i, A. Levent Faculty of Engineering Department of Food Engineering, Ph.D. Thesis Middle East Technical University Supervisor : Prof.Dr. Suat Ungan Assoc. Prof.Dr. Mustafa özilgen 88 pages, June 1989 ABSTRACT Apple juice filtrations were simulated with an equation modified from Sperry's filtration equation by expressing the cake resistance as an exponential function of the filtrate volume. Use of filter aid increased the filtration rates. When the filter medium was precoated the filter medium resistance was increased but a clear juice was produced. Diatomaceous earth was used as precoating material and as filter aid. Filtration resistance due to filter medium resistance was observed to increase with the amount of precoating. Effects of pressure and temperature were small within the studied range. Ascorbic acid addition iiiimproved the juice color. Results of the studies showed that conventional asbestos filter pads may be replaced with woven fabric pads with no change in filtration rates. As another part of the study, apple juice concentrate was produced by freeze concentration. A double strength juice was produced with single stage concentration process where as with multistage, higher concentration levels were achieved. Lowering the refrigeration temperature lowered the time required to achieve a certain concentration level. Further, to account for distribution of the apple juice solids between the juice and ice a coefficient was found. Key words : Apple juice, cake filtration, filter aids, filtration model, freeze concentration, phase equilibria, crystallization. xv