Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesinde kolelitiazis tanısı almış hastaların risk faktörleri açısından retrospektif incelenmesi
Retrospective examination of patients diagnosed at the Tokat Gaziosmanpasa University Hospital for risk factors
  1. Tez No: 680137
  2. Yazar: MÜNİR YASİN BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜHEYLA UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Safra kesesi taşı, obezite, diyabet, dislipidemi, hormon replasmanı, Gallstones, obesity, diabetes, dyslipidemia, hormone replacement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Safra kesesi taşları insan yaşam kalitesini etkilemesinin yanında pankreatit, kolesistit, safra yolları tıkanıklığı ve safra kesesi kanseri geliştirme riskine ve önemli miktarda ekonomik maliyetlere neden olan kronik bir hastalık olup çoğu kez semptom vermeden oluşmaktadırlar. Safra kesesi taşı oluşumu için değiştirilemeyen riskler haricindeki risk faktörlerinin önüne geçmek ya da sağaltımını yapmak safra kesesi taşlarının oluşturacağı yaşam kalitesinin bozulması ile morbidite ve mortalitenin önüne geçmek için yararlar sağlayacaktır. Tek merkezli retrospektif yapılan çalışmamızda 2011-2020 yılları arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesine başvuran erişkin popülasyon tarandı. Kolelithiazis tanılı 999 hastanın demografik verilerine ek olarak laboratuvar değerleri, eşlik eden hastalıkları ve risk oluşturacak ilaç kullanımları incelenmiş olup diyabet ve dislipidemi birlikteliği olan bireylerde ve ileri yaş kadın obez bireylerde ve hormon replasman tedavisi alan kadın hastalarda safra kesesi taşı birlikteliği artmış idi. Malignite birlikteliği açısından literatürden farklı olarak birinci sırada meme kanseri vardı. Kolon kanseri ile olan ilişki hemen ardından gelmekteydi. Literatürden farklı olarak erkek hastalarda vücut kitle indeksi artışı ile safra kesesi taşı arasında negatif bir korelasyon mevcuttu. Diyabet, obezite, meme ve kolon kanseri ile kolelitiazis riski birlikteliği ortak etiyoloji açısından diyetin önemli olabileceğini düşündürtmekte olup uygun diyet ile ortak risklerin azaltılabileceği öngörüsü sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Gallstones are a chronic disease that not only affects the quality of life of people, but also causes the risk of developing pancreatitis, cholecystitis, biliary tract obstruction and gallbladder cancer and significant economic costs. Additionally, they often occur without symptoms. Preventing or treating the risk factors other than the unchangeable risks for the formation of gallstones will provide benefits in order to prevent the deterioration of the quality of life and morbidity and mortality caused by gallstones. In our single-center retrospective study, the adult population admitted to Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital between 2011 and 2020 was scanned. In addition to the demographic data of 999 patients diagnosed with cholelithiasis, when laboratory values, accompanying diseases and risky drug use were examined, it was seen that the incidence of gallstones was increased in individuals with diabetes and dyslipidemia, in elderly female obese individuals, and in female patients receiving hormone replacement therapy. Unlike the literature, in terms of malignancy association, breast cancer was in the first place. The association with colon cancer followed soon after. Unlike the literature, there was a negative correlation between increase in body mass index and gallstones in male patients. The association of diabetes, obesity, breast and colon cancer with the risk of cholelithiasis submits that diet maybe important in terms of common etiology and foreseens that common risks can be reduced with proper diet.