İmplant üstü sabit protezlerde farklı altyapı materyallerinin, implant bileşenleri ve destekleyici kemik dokuda oluşturduğu streslerin sonlu elemanlar analiz yöntemiyle incelenmesi
Investigation of stress caused by different framework materials, implant components and supporting bone tissue in fixed dentures withimplants using finite element analysis method
  1. Tez No: 680155
  2. Yazar: HİDAYET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ZENGİNGÜL, DOÇ. DR. EMİNE GÖNCÜ BAŞARAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Stres Analizi, Dental İmplant, Alt Yapı Materyali, Abutment, Finite Element Stress Analysis, Dental Implant, Different Framework. Abutment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İmplant Üstü Sabit Protezlerde Farklı Alt Yapı Materyallerinin, İmplant Bileşenleri Ve Destekleyici Kemik Dokuda Oluşturduğu Streslerin Sonlu Elemanlar Analiz Yöntemiyle İncelenmesi Bu çalışmanın amacı; maksiller anterior bölge diş eksikliklerinin implantüstü sabit protezler ile rehabilitasyonunda, farklı abutmentler ile farklı protetik altyapı materyallerinin stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analiz yöntemi kullanılarak karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda 4,1 mm çaplı, 10 mm boyunda 2 adet titanyum implant üzerine; 1 adet titanyum, 1 adet zirkonya abutment ve Co-Cr, PEEK, monolitik zirkonya, zirkonya, lityum disilikat ve fiberle güçlendirilmiş kompozit altyapılı protetik restorasyonların 3 boyutlu modellemesi yapıldı. Çalışmamızda 10 adet grup elde edildi. Kortikal ve spongioz kemiğin ve kullanılan materyallerin meshing işlemi sonrası, poisson oranı ve young modülü değerleri programa yüklendi. Üst santral ve kanin dişin palatinal yüzeyine, insizal kenarının 2 mm altından; hem dikey hem de 45° oblik yönde olacak şekilde 178 N kuvvet uygulandı ve analiz gerçekleştirildi. İmplantta, abutmentte, peri-implant kemikte ve üst yapıda oluşan Von Mises, en yüksek basma ve çekme stres değerleri dağılımları incelendi ve birbirleriyle karşılaştırıldı. Alt yapı materyalleri değerlendirildiğinde; hem oblik hem de dikey kuvvet uygulamasında implantlardaki/abutmentlerdeki en yüksek von mises stresleri PEEK gruplarında, en düşük von mises stresleri monolitik zirkonya ve Co-Cr altyapılı gruplarda bulunmuştur. Kemikte oluşan en yüksek basma stresleri PEEK, fiberle güçlendirilmiş kompozit ve lityum disilikat altyapılı gruplarda ve birbirine çok yakın değerlerde; en yüksek çekme stresleri ve kronda oluşan en yüksek von mises stresleri de fiberle güçlendirilmiş kompozit altyapılı grupta bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde; farklı altyapı materyallerinin implantta, abutmentta, peri-implant kemikte ve üstyapıda stres dağılımına etki ettiği; elastik modülü düşük alt yapı materyalinin, implant çevresindeki kemik doku, implant bileşenleri ve kronda daha yüksek stres birikimine neden olduğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Stress Caused by Different Framework Materials, Implant Components and Supporting Bone Tissue in Fixed Dentures With Implants Using Finite Element Analysis Method The aim of this study is to compare the effects of different abutments and prosthetic framework materials on stress distribution in the rehabilitation of maxillary anterior tooth deficiencies with fixed prostheses by using finite element analysis method. In this study; 3D modeling of 1 titanium, 1 zirconia abutment, Co-Cr-, PEEK, monolithic zirconia, zirconia, lithium disilicate and fiber reinforced composite prosthetic framework materials were performed on 2 titanium implants with 4.1 mm diameter and 10 mm length. As a result, 10 separate groups were obtained. After meshing the cortical and cancellous bone and the materials used, the poisson ratio and young module values were loaded into the program. A force of 178 N was applied in both the vertical and 45 ° oblique direction under 2 mm below the tooth's incisal edge of both central incisor and canine to the palatinal surface and analysis was performed. The distributions of von mises, the highest compression and tensile stress values in the implant, abutment, peri-implant bone and superstructure were examined and compared with each other. When the framework materials were evaluated; in both oblique and vertical force applications, the highest von mises stresses in the implants/abutments were found in the PEEK groups and the lowest von mises stresses were found in the groups with monolithic zirconia and Co-Cr framework. The highest compression stresses occurring in the bone were found in the groups of PEEK, fiber reinforced composite and lithium disilicate framework with near values; the highest tensile stresses and the highest von mises stresses in the crown were found in the fiber-reinforced composite framework group. When the results of the study are examined; it has been observed that the framework material with low elastic modulus causes higher stress accumulation in the bone tissue around the implant, implant components and crown. It has been observed that different framework materials effect the stress distribution in the implant, abutment, peri-implant bone and the superstructure.