SSCB hükümetinin sinema politikası (1970-1980)
Cinema policy of the USSR government (1970-1980)
- Tez No: 680160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN HIDIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: SSCB, siyaset, iktidar, parti, ekonomi- politik, sinema, yönetmen, oyuncu, kültür, film, senaryo, USSR, politics, power, party, economy-politics, cinema, director, actor, culture, film, scenario
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Sovyet halkının hayatı filmlerde olduğu gibi gösterilmektedir. Filmlerde gösterilen bu gerçek yaşantıları insanları etkileyebilecek şekildedir. Sovyetler Birliği'nde bir çok farklı milletten insan bulunmasına rağmen atalarından miras edilen maddi ve manevi değerleri bir çizgi altına getirerek yeni bir sosyalizm kültürünü yaşam biçimlerine entegre etmektedir. SSCB, bireyleri birbirilerinden farklı olmamak şeklinde inşaa etmektedir. Ortak bir amaç için bir araya toplanan 15 ülkenin kültürü tek bir kültür altında yaşam biçimine sahip olduğu görülmektedir. Siyasiler, resmi kurumlar ve kuruluşlar sinematografiyi yönlendirebilecek güce sahiptirler. Filmler sinema salonlarına girmeden önce parti tarafından izlenmekte ve SSCB kültürüne, yaşam biçimine uygunsa yayına girilmektedir. Çalışma kapsamında bahsedilen dönemi anlatan filmlerdeki hikâyeler, mekân seçimleri ve kullanımları incelenerek açıklanacaktır. Dahası geçmişe yönelik gizli kalmış ve gizli gerçeğe ulaşmak umuduyla 1970'ler dönemin siyasi ekonomi ve kültürel kaynaklarını ele almak gerekliliği doğmaktadır.
Özet (Çeviri)
The life of the Soviet people is shown the same way as in the movies. A life that presented in the way it can affect people. Despite the fact that there were many people of different nationalities in the Soviet Union, the USSR unites their lifestyle into a new culture of socialism, bringing the material and spiritual values inherited from their ancestors under one line. The USSR built people in such a way that they did not differ from each other. The culture of 15 countries assembled together for a common purpose, had a way of life as one culture. Politicians, official institutions, and organizations had the right to direct the cinematography. Films were watched by the party before being released in cinemas and were aired if they corresponded to the culture and lifestyle of the USSR. The stories in the films describing the period mentioned in the study will be explained by examining the choice of location and the use of them. Moreover, there is a need to reach solutions to the political economy and cultural resources of the 1970s era.