Kore Savaşı sırasında Türkiye'de yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmeler
Korean War lived during social and economic developments in Turkey
- Tez No: 759813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EDİP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kore Savaşı, DP Parti, Ekonomi, Sosyal Hayat, Eğitim, Korean War, DP Party, Economy, Social Life, Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
II. Dünya Savaşı'ndan sonra dünya güç dengeleri değişmiştir. Dünya 2 bloğa ayrılmış, Batı Bloğunu ABD, Doğu Bloğunu ise SSCB oluşturmuştur. Bu değişen dünyaya ayak uydurmak isteyen Türkiye 1946 yılında çok partili hayata geçmiştir. 1950 yılında ise DP iktidar oldu. DP'nin kültürel politikaları CHP'nin kültür politikalarından farklı idi. Özellikle ABD'den aldığı Truman Doktrini ve Marshall Yardımı ile ABD ile yakın ilişkiler kurmuştur, bu ilişkiler sonucu Amerikan kültürü toplumu etkilemeye başlamıştır. Bu durum eğitim, sanat ve sosyal hayatın hemen hemen her alanda kendini hissettirmiştir. Kore Savaş'ı, 1950 yılında başlamasıyla dünyada yeniden bir kargaşa yaşanmıştır. ABD ve SSCB arasında büyük bir güç savaşı başlamıştır. Kore Savaşında ABD güneyi desteklerken, SSCB kuzeyi desteklemiştir. BM'nin çağrısı üzerine Türkiye'de bu çağrıya cevap vererek savaşa katılmıştır. Ġlk olarak 4500'lik bir birliği Güney Kore'ye göndermiştir. Savaşın bittiği tarihe kadar Türkiye sürekli Kore'ye asker göndermiştir. Savaşın başladığı yıl da Türkiye'de ise iktidar değişikliği olmuştur. Tek partili hayattan, çok partili hayata geçiş yapılmıştır. Adnan Menderesin iktidara gelmesiyle birçok alanda ise yenilikler yaşanmıştır. Demokrat Parti Hükümeti ekonomi alanında liberalizmi benimsemiştir. Yabancı sermayenin ülkeye girişi ile ilgili çalışmalar yapmış ve bu konuya büyük önem vermiştir. Tarım alanında ise alınan Marshall Yardımları ve Ziraat Bankasının vermiş olduğu krediler ile tarım alanında ilerleme kaydedilmiştir. Tarımda yaşanan makineleşme, tohum ıslahı, boş arazilerin tarıma açılmasıyla tarımda büyük canlılık yaşanmıştır. Türkiye'de savaş yıllarında ekonominin yanısıra sosyal hayatta da değişikliler olmuştur. Özellikle eğitim alanında ilerleme kaydedilmiştir. CHP döneminde kurulan Köy Enstitüleri eğitim alanında önemli hizmetler vermiştir. CHP'nin iktidar olduğu dönemde, Köy Enstitülerinin kapanması ile uzak bölgelerdeki yerlerde eğitimin verilmesi zorlaşmıştır. DP döneminde ise birçok uzak köylere, yerleşim yerlerine eğitim götürülmüştür. Ġlköğretime büyük önem verilmiştir. Aynı zamanda meslek ve teknik liselerde hem uygulamalı hem teorik eğitim alanında ilerlemiştir. Üniversitelerin ise sayısı bu dönemde artmıştır. Sadece eğitim alanında yenilikler olmamış sinema, tiyatro, müzik alanında ise büyük bir ilerleme yaşanmıştır. Birçok film çekilmiş, birçok tiyatro oyunu sahnelenmiştir. Sosyal hayatta Türkiye, ABD'den etkilenmiştir. ABD'de yükselişte olan müzik tarzları Türkiyede'de büyük ilgi görmüştür. Günlük yaşam tarzında, Kılık kıyafette, eğlence alanında ABD'nin etkisi olmuştur. Türkiye savaş yıllarında hem iyi hem de kötü olaylarla karşılaşmıştır. Türkiye'nin savaşa katılmasıyla NATO'ya üyeliği kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II. World power balances have changed after World War II. The world was divided into 2 blocks, the West Block was the USA and the Eastern Block was the USSR. Who want to keep pace with this changing world, Turkey has been realized in 1946, multi-party system. In 1950, DP came to power. DP's cultural policies were different from CHP's cultural policies. Especially with the Truman Doctrine and Marshall Aid from the USA, it established close relations with the USA, as a result of these relations, the American culture started to affect the society. This situation has made itself felt in almost every field of education, art and social life. With the beginning of the Korean War in 1950, the world was once again in turmoil. A great power war has started between the USA and the USSR. While the USA supported the south in the Korean War, the USSR supported the north. Upon the UN's call, Turkey responded to this call and joined the war. First, he sent a unit of 4500 to South Korea. Until the end of the war, he constantly sent soldiers to Korea. In the year the war started, there was a change of power in Turkey. A transition has been made from a single-party life to a multi-party life. With Adnan Menderes coming to power, innovations were experienced in many areas. The Democratic Party Government adopted liberalism in the field of economy. He carried out studies on the entry of foreign capital into the country and gave great importance to this issue. In the field of agriculture, progress has been made in the field of agriculture with the Marshall Aids received and the loans given by Ziraat Bank. With the mechanization in agriculture, seed improvement, and the opening of empty lands to agriculture, great vitality has been experienced in agriculture. During the war years in Turkey, there were changes in the social life as well as the economy. Progress has been made, particularly in the field of education. Village Institutes established during the CHP period provided important services in the field of education. In the period when the CHP was in power, with the closure of the Village Institutes, it became difficult to provide education in remote areas. During the DP period, education was brought to many remote villages and settlements. Great importance was attached to primary education. At the same time, he has advanced in both practical and theoretical education in vocational and technical high schools. The number of universities increased during this period. Not only innovations in the field of education, but also great progress has been made in the fields of cinema, theater and music. Many movies have been shot and many theater plays have been staged. In social life, Turkey has been influenced by the USA. Music styles that are on the rise in the USA have attracted great attention in Turkey. The USA has had an impact on daily life style, dress and entertainment. Turkey has faced both good and bad events during the war years. With Turkey's participation in the war, its membership in NATO was accepted.