Yönetimde Hobo Sendromu ve duygusal manipülasyon kavramlarına yönelik ölçek geliştirme
Development of scale for the concepts of Hobo Syndrome and emotional manipulation in management
  1. Tez No: 680230
  2. Yazar: SÜMEYYE YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Ö. OKAN FETTAHLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hobo Sendromu, Manipülasyon, Duygusal Manipülasyon, Ölçek Geliştirme, Hobo Syndrome, Manipulation, Emotional Manipulation, Scale Development
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmanın genel amacı, hobo sendromu ve duygusal manipülasyon olarak tanımlanan kavramları, kurumsal düzeyde var olup olmadıklarını ortaya koyabilecek bir ölçeğin geliştirilmesidir. Bu sayede hobo sendromunu ve duygusal manipülasyonu ölçebilecek bir ölçekle, ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çalışma sonucunda ölçek geliştirmenin yanında ayrıca hobo sendromuna ve duygusal manipülasyon kavramlarına ilişkin yeni bir tanımlama da ortaya konulmuş ve bu kavramları açıklayabilecek bir süreç geliştirilmiştir. Genel amaç doğrultusunda yerli ve yabancı literatür taraması sonucu elde edilen bilgiler incelenmiş hobo sendromunu ve duygusal manipülasyon kavramını açıklayabilecek özellikler listelenmiştir. Bu özelliklerden hareketle tümden gelim yöntemi ile hobo sendromu kavramından 20, duygusal manipülasyon kavramından 24 maddelik soru havuzu ortaya çıkartılmıştır. Uzmanların görüşleri doğrultusunda hobo sendromu kavramının 20 maddelik soru önermesinden, 12 soru önermeli ölçek nihai haline getirilmiştir, duygusal manipülasyon kavramından ise 24 maddelik soru önermesinden 11 soru önermeli ölçek nihai hale getirilmiştir. Elde edilen ölçeğin örneklem grubu üzerinde uygulanması ile Hobo Sendromu'nun Cronbach's Alpha değerinin ,805 olduğu, Duygusal Manipülasyon'un Cronbach's Alpha değerinin ,890 olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ölçeğe ait bileşenlerin faktör yükleri, korelasyon analizi ve uyum değerleri incelenmiştir. Nihayetinde elde edilen bulguların ölçeğin bundan sonra yapılabilecek çalışmalarda kullanılabileceğini destekler nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The general aim of the study is to develop a scale that can reveal whether the concepts defined as hobo syndrome and emotional manipulation exist at the institutional level. In this way, it is aimed to contribute to the national and international literature with a scale that can measure hobo syndrome and emotional manipulation. As a result of this study, in addition to scale development, a new definition of hobo syndrome and emotional manipulation concepts was also introduced and a process was developed to explain these concepts. In line with the general purpose, the information obtained as a result of the domestic and foreign literature review has been examined and the features that can explain the concept of hobo syndrome and emotional manipulation are listed. Based on these features, a pool of 20 items from the concept of hobo syndrome and 24 items from the concept of emotional manipulation was created with the deduction method. In line with the opinions of the experts, the 20-item propositional scale of the hobo syndrome concept was finalized, and the 12-question proposition scale was finalized, and the 24-item propositional scale from the emotional manipulation concept was finalized. By applying the obtained scale on the sample group, it was concluded that the Cronbach's Alpha value of Hobo Syndrome was ,805, and the Cronbach's Alpha value of Emotional Manipulation was ,890. In addition, factor loads, correlation analysis and fit values of the components of the scale were examined. Finally, it was concluded that the findings obtained support the use of the scale in future studies.