Türkiye'nin kamu diplomasisi uygulayış biçimi: Yunus Emre Enstitüsü ve Goethe Enstitüsü'nün Bosna Hersek ve Sırbistan faaliyetlerinin karşılaştırılması
Turkey's public diplomacy to apply format: Comparison of Goethe Institute and Yunus Emre Institute's Bosnia-Herzagovina and Serbia activities
  1. Tez No: 680318
  2. Yazar: KÜBRA GÖKDAĞ ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Kültür Diplomasisi, Yunus Emre Enstitüsü, Goethe Enstitüsü, Public Diplomacy, Cultural Diplomacy, Yunus Emre Institute, The Goethe Institute
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Diplomasi, çıkarları olan aktörlerin bir konu üzerinde müzakereler yoluyla ortak çıkar üzerinde buluşmasıdır. Karşılaşılan ortak çıkar, genellikle ekonomik, askeri veya demokrasi açısından güçlülerin çıkarlarına yakındır. Ancak küreselleşme ve gelişen teknoloji ile geleneksel diplomasi yerini yeni diplomasi alanlarına bırakmaktadır. Bir hükümetin kamu diplomasisi uygulamasının amacı; diğer ulusların sempatisini kazanmak ve bu ulusların karar alma mekanizmaları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmaktır. Böylelikle kamu diplomasisi, uygulamayı hedeflediği ülkeye karşı güçlü bir imaja sahip olacak ve uyguladığı kamu diplomasisi başarılı olacaktır. Bu tezde kamu diplomasisi ve uygulamaları incelenmiştir. Kamu diplomasisi, kitle imha silahlarının varlığı, uluslararası ekonomik işbirliği ve devletlerin karşılıklı bağımlılığı nedeniyle devletler tarafından uygulanan bir dış politika aracıdır. Her hükümet, kamu diplomasisini olumlu bir etki yaratmak istediği milletin maddi ve manevi ihtiyaçlarını ve o milletin inançlarını dikkate alarak farklı şekillerde uygular. Bu uygulamalar, medya, kültür ve teknoloji gibi kamu diplomasisinin alt dalları ile gerçekleşmektedir. Kültür diplomasisinde bir ülkenin değerleri yabancılara tanıtılmakta ve bu milletlerin ülke hakkında olumlu görüşlere sahip olması hedeflenmektedir. Diplomasi alanında hedeflenen başarıya ulaşmak için kamu diplomasisi uygulamalarının hedef kitlesinin doğru belirlenmesi gerekmektedir. Bu tezde, Yunus Emre Enstitüsü ve Goethe Enstitüsü tarafından Bosna Hersek ve Sırbistan'da uygulanan kamu diplomasisinin başarı ve başarısızlığının nedenleri araştırılmıştır. Böylelikle uygulamaların gerçekleştirildiği toplumlardaki enstitülerin farkındalık, algı ve bilgi düzeyleri nedenleri ile birlikte analiz edilmiştir. Tez Balkan coğrafyası ile sınırlı olduğu için örneklemi Saraybosna ve Belgrad'dır. Araştırmada veriler, nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Veriler, kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan anketlerle sağlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada alan tarama yöntemi kullanılmış, verilerin analizinde karma yöntem kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Diplomacy is the meeting of actors with interests on a common interest through negotiations on an issue. The common interest that is met is usually close to the interests of the strong in terms of economy, military or democracy. However, with globalization and developing technology, traditional diplomacy leaves its place to new diplomacy fields. The purpose of a government's practice of public diplomacy; It is to gain the sympathy of other nations and to have a favorable influence on the decision-making mechanisms of those nations. In this way, the public diplomacy will have a strong image against the country it aims to implement and the public diplomacy it applies will be successful. Public diplomacy and its applications will be investigated in this thesis. Public diplomacy is a foreign policy instrument implemented by states due to the existence of weapons of mass destruction, international economic cooperation and interdependence of states. Each government applies public diplomacy in different ways, taking into account the material and spiritual needs of the nation it wants to have a positive effect on and the beliefs of that nation. These practices take place with sub-branches of public diplomacy such as media, culture and technology. In cultural diplomacy, the values of a country are introduced to foreigners and it is aimed that those nations have positive opinions about the country. In order to achieve the targeted success in the field of diplomacy, the target audience of public diplomacy practices must be determined correctly. In this thesis, the reasons of success and failure of public diplomacy implemented by Yunus Emre Institute and Goethe Institute in Bosnia and Herzegovina and Serbia will be investigated. Thus, the levels of awareness, perception and knowledge of the Institutes in the societies where the practices take place will be analyzed together with their reasons. Since the thesis is limited to the Balkan geography, its sample is Sarajevo and Belgrade. The data in the study will be obtained by using qualitative and quantitative research methods. The data will be provided by questionnaires consisting of closed and open-ended questions. In this context, the field scanning method will be used in the study, and the mixed method will be used in the analysis of the data.